Горя сградата на бившето кино “Възраждане” в София

Снимка:БТА

Огънят пламна малко след 7 ч. сутринта, сградата е необитаема, но въпреки това предположенията са, че нанесли се хора в нея са причина за пожара. При пожара няма пострадали.
Сградата на бившия театър “Ренесанс”, по-късно известна и като кино “Възраждане”, както и Профсъюзен дом на културата “Г. Димитров”, е построена през 1900 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино “Възраждане”. По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата “Георги Димитров”.
На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от “национално значение”, е преразгледан и променен на най-ниската категория “паметници за сведение”, което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.
От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека “Син сити”. След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерството на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.
Емблематичната сграда с оригиналната червена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново има пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.
Единствено сградата е оградена с метална строителна ограда заради мазилката по фасадата, която се рони на големи парчета.
Към 19 май 2019 г. парцелът, където се намира сградата, е включен в определения в Общия устройствен план на София нов делови център, за който се предвижда ново високо застрояване.
Собственикът на историческата сграда в свои изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г.
Съгласно Закона за културното наследство собствениците на недвижими културни ценности са задължени да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. В противен случай ще бъдат наказани с глоба в размер от 1000 до 3000 лв./БТА