Грижа за околната среда: нова пречиствателна станция в Хърватия

Сега ще попътуваме до Хърватия, за да ви покажем какво значи на практика грижа за околната среда. Благодарение на нова пречиствателна станция, изградена с помощта на Европа, реките край град Карловац са по-чисти, а от отпадъците се произвежда биогориво. Така се повишава качеството на живот, а идват и повече туристи, жадни за разходки сред природата.
В зелените долини на 4 реки, разположен в центъра на Хърватия, само на 50 километра от столицата Загреб – в град Карловац са открили формулата за комфортен живот.
“Карловац е на 442 години. Kолкото повече минава времето, ние ставаме по-млади, по-млади с духа си. Карловчани и карловчанки са много работливи и иновативни. В този момент цялата промишленост се базира на иновациите именно на самите карловчани”, казва кметът на Карловац Дамир Мандич.
Тук синьото на чистата вода среща зеленината около реката. Вътре – животът кипи. Отвън – разходките са приятни.
Чистотата на водата зависи до голяма степен от дейността на хората. Един човек обаче може да поправи грешката на много други – замърсяването. И го прави всеки ден. Това е Дарио. Работи в градската пречиствателна станция. Има още само 9 колеги. Разделени на две смени – те следят процеса в изградената по европейски модел станция.
“Всичко започва тук – на 10 метра под нас отпадъчните води влизат тук в този обект с два вида оппадъци – груби и фини, пясък и мазнини. Само тук има миризма”, разказва Дарио Щефанац, ръководител на съоръжението.
Станцията пречиства повече от 5,5 милиона кубични метра вода на година. А в нея има какво ли не. Отпадъците се отстраняват с три стъпки: механичен, биологичен и химичен етап на пречистване.
“70 тона годишно имаме само големи и фини отпадъци плюс 80 до 100 тона годишно пясък само в този обект, което значи – само 150-170 тона отпадъци годишно и всичко това в миналото е свършвало в река Купа. Сега тази вода отива чиста в реката”, обяснява Дарио Щефанац.
За година произвеждат и тонове утайка. А в нея има 75% вода и всичко останалото е сухи вещества. Чрез проект за 2 милиона евро от ЕС и грантове строят съоръжение за слънчево сушене на утайка – нещо като парник. С него се намаляват разхдите за отлагане на утайката. Така от една страна се пречиства водата и паралелно се решава проблемът с утайката. А тя – въпреки името си – е полезна. Използват утайката за производство на тухли и за биогориво. Така боклукът от вреди започва да носи ползи.
“Продуктът от пречистването се стабилизира, загрява се и се използва за зимата за отопление”, допълва Дарио Щефанац.

Снимки:БНТ

Проверяват всеки ден и качеството на питейната вода. А всичко, което правят, е за чистотата, но и за децата – учат ги как да пазят околната среда, и то от най-ранна възраст. Благодарение на друг проект начални училища редовно водят групи в пречиствателната станция.
“Учим и децата да не хвърлят отпадъци. Най-големият проблем са мокрите кърпички, клечките за уши, памперси, защото не се разграждат. Решетките са на 3 милиметра разстояние и това тук са мокрите кърпички, които извадихме”, посочва Щефанац.
И всичко това е възможно благодарение на Европа – като се започне от терена, на който е изградена станцията.
“Мястото, на което е изградено това съоръжение, 2014 г. е било окупирано по време на войната и при строежа цялото това пространство е трябвало първо да се разминира”, казва Щефанац.
Своето развитие базираме на нашата традиция, но и на факта, че Карловац, като част от Хърватия, е и част от ЕС. Тук виждаме едно голямо пространство, което се развива и успяваме да имаме много ценен урбанистичен живот. Влагаме много труд, за да използваме максимално потенциала на европейските фондове – както в миналия програмен период, така ще бъде и в бъдеще. Като двете основни цели на нашите инвестиции са работни места, за да осигурим още по-големи инвестиции в Карловац, както и да използваме нашите природни ресурси за туризъм”, заяви Дамир Мандич, кмет на Карловац.
Така синьото е по-синьо – чисто и бистро./БНТ