ГУМ-Дупница отвори врати след 3 месеца локдаун

След 3-месечно затваряне магазинът посреща клиенти.
  • Търговци: Не сме равнопоставени, едни работиха, други – не. Затварянето беше убийствено за нас. Несправедливо е

  • Ако ни оставят да работим спокойно, ще се справим

След 3 месеца прекъсване заради Ковид-19 и наложените противоепидемични мерки ГУМ в Дупница отново отвори врати. На 1 февруари повечето от търговците посрещнаха клиентите с напълно заредени щандове. Други си бяха определили първия работен ден за подреждане на стоката. Фалирали и отказали се от бизнеса в ГУМ няма. Има обаче недоволство, несигурност и страх за утрешния ден, установи проверка на в. „Вяра”. Недоволството е от различните условия, при които са поставени наемателите в този магазин спрямо колеги.

Таня Николова

Страхът е от това, че заради пандемията в един момент магазинът отново може да бъде затворен. Както и заради опасността продавачите да загубят щандовете си. Търговските площи, както е известно, са наети от общинското дружество „ГУМ-Дупница” ЕООД. Продавачките са притеснени, тъй като договорите са изтекли и се работи с анекси, а от общината неведнъж са казвали, че е редно да се проведат търгове. Някои директно настояват за още време, в което да останат в магазина, без да им се налага да участват в конкурси. Всички, с които разговаряхме, са категорични, че опрощаването на наеми за периода, в който магазинът беше затворен, както и за м. февруари, е глътка въздух за тях. Казват, че са благодарни на общината за помощта.

Как им се е отразил престоят, колко големи са загубите, връщат ли се клиентите, как ще се справят занапред, попитахме няколко от търговците.

„В други градове търговските центрове с нашите размери работеха! Такова несправедливо отношение спрямо магазините като нашия – нямаше ясни правила – едни отворени, други затворени! Примерно, търговски центрове, големите вериги, магазини, които продават същите стоки – домашни потреби и абсолютно всичко, което продаваме ние тук, бяха отворени. В Гоце Делчев, в „Люлин”, в Перник, молове работеха! Само в Дупница беше затворено. Нека се провери това! Защо за едни може, за други – не?! Какъв е тоя двоен стандарт?!”, заяви една от продавачките, която настоя да остане анонимна.

ГУМ-Дупница

Тя подчерта, че заради спирането на работата семейството й е останало без доходи. Каза: „С големи деца, които са под 18 г., без никакви средства, самоосигуряващи се, нямаме право на никакви помощи освен 10%, които се равняват при нас на 200 лв.! За загуби не ми се смята!”

Жената не крие, че опрощаването на наемите ще им помогне. „Ще бъде глътка въздух, защото в момента взимаме назаем пари, за да може да заредим със стока и да бъдем конкуренция на фирмичките извън ГУМ, които работиха. Защото… Ние нямахме стока, когато затворихме, или повечето стока я бяхме заявили и сега трябва да я плащаме. Затвориха ни за два дена. А ние за два дена не можем да откажем стоката, която сме заявили за Коледа. За Коледа стоката се поръчва през октомври, те ни я докарват и сега трябва да я плащаме. Хем не работим, хем трябва да плащаме. И още повече че стоката, която ние предлагаме, клиентите ходят да я търсят навън. По тоя начин другите магазини разбират какво се предлага тук, зареждат го, радват се, че ние сме затворени… Това направо е убийствено за нашата търговия! Не е честно! Не е справедливо! Мисля, че и тук управниците трябваше да погледнат, да видят, че в Перник и другите места, които цитирам, магазините работят. На какъв принцип те бяха отворени, а ние затворени?! Отвратени сме от отношението на държавата към нас! Трябва да видят Франция – когато беше локдаун, какво правеха! Давам конкретен пример, големите вериги като „Кауфланд”, „Лидл” нямаха право да продават промишлени стоки и промишлените стоки бяха покрити, само хранителни стоки се продаваха в тия магазини! А не като нашите магазини, които заредиха бельо, чорапи и какво ли още не! Нямаше нещо, което да не заредят! Това е битпазар, не хранителен магазин! Разбирам, че тук играят големи интереси, но не беше честно спрямо нас! Не се показа за Нова година каква лудница беше там! Нямаше правила, нямаше нищо, важно е… давай, ден година храни! Хиляди благодарности на общинските съветници и кмета, защото ако трябваше да плащаме и наеми, сигурно щяхме още дълго време да не можем да се справим”, заяви продавачката.

Нейна колежка от съседен щанд, също пожелала анонимност, допълни, че е съгласна с казаното. Тя обаче предпочете да акцентира на позитивите от завръщането и посочи: „Има клиенти и много се радваме, че хората от града минаха специално да ни видят. Някои може би още не знаят, че е отворен ГУМ, но някои са разбрали. Стана ми много приятно, че много от тези, които са разбрали, минаха да ни видят и се радваха, че е отворено. Взаимно е. И ние си обичаме клиентите и работим изцяло за тях, и те искат да си пазаруват от нас и са ни чакали да отворим, макар че имаше магазини извън ГУМ, които бяха отворени. Опрощаването на наема е от голяма полза. Сега новината, че ще ни освободят от наем и за февруари, за да можем да се съвземем, определено ни зарадва. Лично за мен затварянето не беше чак такъв огромен удар, но много се радвам, че отново съм на работа.”

„Около Коледа заради заповедта на здравния министър бях принудена да си изнеса стоката. С този щанд си изкарвам прехраната. Сега ме притеснява отношението на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, който ни праща на търгове. Сега сме с временни договори до провеждането на търг. Не знаем нито кога ще бъдат търговете, нито нищо.  Несигурността ни плаши. Както и тези злословия. Подрони се авторитетът на ГУМ с тези злословия по наш адрес. Изгониха ни клиентите, държа да го кажа. Даже мисля, че г-н Костадинов беше казал, че е комунистически бастион ГУМ, което не е никак приятно. Тая несигурност ни съсипа. Ние сме тук хора, които си изкарваме прехраната. Ние не сме дошли тук да забогатяваме и да ставаме милионери. Ние си изкарваме за хляба”, каза Таня Николова – дългогодишна продавачка на щанд за парфюми. И допълни: „Чудесно решение е това, с което ни опростиха наемите. Благодарим на кмета и на общината изобщо, че ни подкрепиха в тоя труден момент. Безкрайно сме благодарни на г-н Чимев”. Николова смята, че въпреки кризата, с колежките й ще се справят. Настоява за още помощ от общината. Заяви: „Ако ни оставят да работим спокойно, ще се справим. Ние сме минали и други такива кризи, когато доларът беше 4 лева. Справяли сме се в трудни моменти и сега ще се справим, стига да ни оставят да работим. Ние искаме да работим, не искаме да лентяйстваме. Искаме от общината да ни подкрепят, да ни подадат ръка и да ни кажат: „Момичета, спокойно, работете, ние сме с вас”. На въпроса имат ли по-конкретно предложение, Таня Николова отговори: „Искаме да работим с анекси, както и досега. Може за 3, може за 5 години, за колкото решат. Важното е да ни дадат някаква сигурност. Години наред е било по този начин и сега не знам кой, мисля, че г-н Костадинов не е съгласен по този начин”.

Юлияна КОЛЧАКОВА