Г-20! Путин се скри, Шолц подрани, Байдън подаде ръка

Високо напрежение беляза старта на срещата на лидерите от Г-20, която започна вчера на индонезийския остров Бали. Путин, който преди 8 години демонстративно напусна форума, след като се сблъска със световния гняв от анексирането на Крим, сега изобщо не се появи. Защото основна тема на срещата на върха е войната в Украйна и подкрепата за страната жертва.

Вместо него в Бали кацна руския външен министър Сергей Лавров, но слухове светкавично го пратиха в болница. Наложи се говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова да пусне видео със Сергей Лавров от хотела му в Индонезия. На кадрите той седи по къси гащи и тениска, а Захарова през смях му казва, че медии съобщават за неговата хоспитализиция. „И за нашия президент пишат вече 10 години, че е болен. Това е една стара игра в политиката“, отговаря Сергей Лавров.

Но се оказа, че все пак е ходил до лекарския кабинет. Властите в Бали информираха, че Лавров е имал преглед в болница заради сърдечен проблем и е добре. За разлика от Путин, германският канцлер Олаф Шолц подрани. Той пристигна в Азия няколко дни преди началото на форума, за да търси нови пазари. Шолц заяви, че Азиатско-тихоокеанският регион е много повече от Китай. Целта на германския канцлер е да разшири търговията с други азиатски страни паралелно с тази с Китай, като по този начин трябва да бъде намалена едностранната зависимост от суровини и технологии чрез по-тясно сътрудничество с Азиатско-тихоокеанския регион. Според канцлера това ще играе важна роля в бъдещата стратегия за националната сигурност и за да бъдат гарантирани сигурни вериги за доставки търговските отношения трябва да бъдат по-широки. В речта си в Сингапур Олаф Шолц спомена и глобалните последици от войната в Украйна.

„Увеличението на нашето сътрудничество е от решаващо значение, защото всички усещаме как геополитическите пластове се разместват под краката ни“, каза той. Преди Сингапур Шолц посети Виетнам. За ужас на Путин, докато светът коментираше отсъствието ум и „болестта” на Лавров, президентите на САЩ и Китай си стиснаха ръцете за знакова обща снимка. Вашингтон ще продължи да се конкурира “енергично” с Пекин, но това съперничество не бива да прераства в конфликт, заяви Джо Байдън пред Си Дзинпин. Байдън заяви, че желае да запази отворени линиите за комуникация на лично и национално ниво. “Като лидери на нашите две страни вярвам, че споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да се справят с различията си, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт и да намерят начини да работят заедно по неотложни глобални въпроси, които изискват нашето взаимно сътрудничество”, каза Байдън.

От своя страна Си Дзинпин заяви, че отношенията между двете страни не отговарят на световните очаквания. “Затова трябва да определим правилния курс за отношенията между Китай и САЩ. Трябва да намерим правилната посока за двустранните отношения и да ги изведем на ново ниво”, заяви Си. “Светът очаква Китай и САЩ да регулират отношенията си по подходящ начин”, каза той и добави, че очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да се върнат отношенията в правилната посока./ Standartnews