Дават хижа „Македония“ под наем, туристи и планинари са против

Хижа “Македония” в подножието на Рила планина ще бъде отдадена под наем за 5 г., като Национален парк “Рила” обяви конкурс с краен срок за подаване на офертите 12 март.

От Туристическо дружество “Айгидик” в Благоевград обаче са против и настояват тя да остане като собственост на Българския туристически съюз и да се ползва от местното дружество.

“За съжаление в същата ситуация са поставени още поне 12 хижи в България, които са на територията на национални паркове. Да бъде създаден инициативен комитет, който да организира национална подписка за деактуване на засегнатите хижи в България. И да бъдат актувани, като публична държавна собственост и предоставени за стопанисване на национално представена спортно туристическа организация. По този начин обществеността ще има право на мониторинг и контрол върху начина на стопанисване на такива обекти”, се казва в позиция на ТД “Айгидик”.

Страховете на ръководството на дружеството в лицето на председателя Иван Големеев са, че някой бизнесмен може да превърне хижа „Македония“ в „лично бижу“, като остави 4-5 места проформа за туристи на безумно високи цени.

Другото притеснение е евентуалният наемател да не вложи нито стотинка в поддръжка, а за 5 г. (колкото е наемният период, посочен в обявлението за конкурса) само да я експлоатираи накрая да я остави съсипана и за основен ремонт.

„В своята 90-годишна история, хижа Македония успя да оцелее след зимни урагани и разрушителни земни свлачища. С грижите на местното туристическо дружество тя се справя с последиците от всички природни катаклизми породени от суровите условия във високата планина.

Ще оцелее ли обаче след поредния необмислен акт на наши държавници…?“, написа в обръщение в социалните мрежи Ив. Големеев.

От туристическото дружество твърдят, че хижата е построена през 30-те години на миналия век от доброволци. Преди 15 г. е направен основен ремонт отново с доброволен труд и помощта на туристическото дружество.

В петък в 18 часа в зала „22-ри септември“ ръководството на ТД “Айгидик”свиква събрание, на което ще уведомят всички заинтересовани за случващото се с идеята от Благоевград да стартират национална гражданска инициатива, подкрепена с мащабна подписка. Искания ще се адресират до правителството и до Народното събрание.

От НП “Рила” обаче са категорични, че хижа „Македония” е придобита с Акт за публична държавна собственост от ноември 2016 г. издаден от Областния управител на Благоевград с предоставени права на управление на Дирекция „Национален парк Рила”, защото попада в границите на защитената територия, а и няма документи да е на друг собственик. И тъй като Паркът не може да развива търговска дейност, обяви конкурс за стопанисване.

Кметът на Благоевград също направи коментар по случая в социалните мрежи. „Сегашният областен управител няма нищо общо с това. Актуването е извършено преди години и имотът се управлява от Национален парк “Рила”. Съответно търгът е обявен от ръководството на националния парк.

Имам сантимент към хижата по много причини – лични и обществени.

До момента не съм търсен от никого за този казус в качеството ми на кмет. Ще се запозная и ще имам позиция за 15.03.2024 г.“, написа Методи Байкушев.