ДАЗД иска да прилага програма на СЗО в грижата за децата с аутизъм

Държавната агенция за закрила на детето иска да прилага програма на Световната здравна организация в грижата за деца с аутизъм. Това обяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова по време на организираната от тях кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България, предаде репортер на БГНЕС.

На дебата присъстваха посланикът на Израел в България Ирит Лилиан, посланикът на Кралство Дания Сьорен Якобсен, директорът на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столичната община Минка Йовчева, членове на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика, представители на МВР, МОН, директори на училища и родители на деца с аутизъм.

„Този месец ДАЗД отправи молба до Световната здравна организация да ни позволи да приложим програмата й. Тя е обучителна програма за предоставяне на грижи за семейства с деца с проблеми или изоставяне в развитието. Това е липсващ компонент в цялостната политика на нашата държава. Надявам се да получим положително становище, да адаптираме тази програма в нашите условия и прилагането й да стане факт до края на тази година“, обяви Лилова.

По време на дебата стана ясно, че сдружение „Аутизъм днес“ има намерение да изгради училище за деца, страдащи от аутизъм в София.

Председателят на сдружението Владислава Цолова подчерта, че възможностите за интеграция на тези хора преди десет години не са съществували, но това вече не е така. Началото е било дадено с разкриването на център за деца с аутизъм в София и Плевен. Те се посещават от около 80 деца, които получават специализирана помощ от логопеди, психолози, ерготерапевти, специални педагози.

„Днес предизвикателствата пред семействата са, че децата им растат, но те остават деца. Аутизмът е разстройство на психичното развитие, което е свързано с начина на възприемане на информацията, на комуникация и проблем в социализацията. Това създава от леки до тежки проблеми в социалния ежедневен живот. Поведенческият анализ е единствената наука в световен мащаб, която модифицира поведението на деца с аутизъм към социално приемливо. Изключително постижение е, че този терапевтичен модел е факт и в България“, каза Цолова, която е майка на дете с аутизъм и превръща личния си проблем в кауза, с която цели да помогне на много семейства с такива деца.

Според нея другите предизвикателства пред родителите на деца с аутизъм е липсата на терапевтични програми в цялата страна, защото към момента такива има само в София и Плевен. Също така включването в училище и адекватната подкрепяща среда в училище още не е факт. Дълго разработваният нов закон за образованието, който е бил направен с помощта на неправителствения сектор, МОН и законодателна власт, е в сила от 1 август 2016 г. Той дава много възможности, но те все още са само на хартия./БГНЕС