ДА ПОДКРЕПИМ ЖИВОТНОВЪДИТЕ ОТ ОБЩИНА БОЛЯРОВО, УБИВАТ ИМ ЗДРАВИ ЖИВОТНИ! СПОДЕЛЕТЕ ВИДЕОТО, ЗА ДА ДОСТИГНЕ ДО ПОВЕЧЕ ХОРА

"Най-трудната снимка".. Това наистина са престъпници. Защо не поставят селата под карантина? Защо избиват козичките и лишават от поминък хората?

Стотици хора из родопските села плачат, избиват им животните, имало чума, която мигрант внесъл в страната ни с обувките си. %Баба Дора е безутешна, не може да спре… и утре ще плаче…може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка…. това са децата ѝ…не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга…тази нощ за последно…утре ще бъдат евтаназирани…всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна…

Толкова болка, сълзи и мъка видях днес…най трудната ми снимка…баба Дора искаше да я снимам…плаках..”- пишат наши читатели.

Днес започна евтаназирането на дребните преживни животни и в село Шарково.
Възрастни хора, дали живота си за България, днес даваха животните си, за да бъдат умъртвени. Овце и кози, които старците храниха за последно. При обиколката на репортерският екип на 999 из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта.
Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство. В Шарково екипът на 999 се срещна с жена, която целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят.
А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни.

В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма.
Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък.

Акцията по евтаназиране ще продължи и утре.
Предлагаме ви ексклузивни кадри, които заснехме на 13 юли в с. Шарково.

***
На 12 юли, докато животновъди протестираха с блокада на пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, ветеринарите и полицаите изпълниха получените заповеди. Те са преминали през обиколни пътища, част от които са “черни” и са достигнали до Крайново.
Ден по-късно в Шарково и Крайново се усещаше тягостна тишина и тежката мъка на хората.

ВИДЕО://www.facebook.com/vsichkibulgari/videos/1318732528259716/UzpfSTE0NzE3ODMwOTMxMTA0MTU6MjE4NjU5NjY2ODI5NTcxNw/

“Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Той ще се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично ще следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения.”- заяви премиерът Бойко Борисов днес.

 

https://www.facebook.com/stoycho.dobrev.3/videos/1729349350506060/UzpfSTEwMDAwMDAzMzQzNjQxMDoxOTczNDcxODE1OTk3MjQ3/