Дебатите по вота на недоверие започват във вторник (ОБОБЩЕНО)

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета “Петков” в пленарна зала ще започнат на извънредно заседание на парламента във вторник.

Това потвърдиха за NOVA от Народното събрание. Обсъжданията стартират в 11.00 ч.

Парламентарната група на ГЕРБ – СДС внесе в сряда в деловодството на Народното събрание вот на недоверие към настоящия състав на министерския съвет с министър-председател Кирил Петков.

“Вотът е за провала на правителството във финансово-икономическата политика”, аргументираха се в своя позиция от ГЕРБ.

В нея се уточнява, че под документа са се подписали всичките 59 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ – СДС. Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание.

Подкрепа за вота на недоверие изразиха и представители на останалите три партии в опозиция в Народното събрание -“Има такъв народ”, ДПС и “Възраждане”.

Станислав Балабанов от ИТН каза, че партията ще направи всичко възможно, за да спре това правителство да управлява.

Костадин Костадинов от “Възраждане” каза, че най-малката парламентарна група ще подкрепи вота на недоверие.

Йордан Цонев от ДПС коментира пред журналисти, че срещу настоящото правителство има основания за вот на недоверие във всяка сфера.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.

  • По време на разискванията не могат да бъдат правени промени и допълнения в текста на проекта за решение.
  • Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.
  • Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

За да бъде свалено правителството са необходими поне 121 гласа от общо 240-имата народни представители.

Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от мнозинството депутати, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат отново ще отиде в “Продължаваме промяната”, вторият – при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Ако в рамките на тази процедура не бъде избрано ново правителство, държавният глава разпуска парламента, назначава нов служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

Депутати от “БСП за България” и “Демократична България” заявиха, че очакват след уикенда бройката на напусналите парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) да се увеличи. Днес депутатът Кирил Симеонов обяви, че напуска парламентарната група на ИТН.

В понеделник петима народни представители декларираха напускането си от  парламентарната група на ИТН.