Делото по казуса с Румен Томов в Благоевград е насрочено за 7 май

Румен Томов

Административен съд спря предварителното изпълнение на решението на ОИК за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета

Делото по жалбата на Румен Томов, чиито пълномощия като кмет на Благоевград бяха прекратени предсрочно с решение на общинската избирателна комисия, е насрочено за 7 май, на открито заседание на Административния съд.

Както вече стана ясно, с определение съдията по делото е спряла предварителното изпълнение на решението на ОИК за прекратяването на мандата на кмета.

В определението, с което се спира предварителното изпълнение на решение №304 от 28 април на ОИК, съдията Ваня Вълкадинова приема мотивите на инж. Румен Томов, че действието на Комисията причинява непоправима вреда на жалбоподателя – загуба на кметския статут, респективно на публичния интерес зад неговия избор, както и че прекратяването на пълномощията му е негативна оценка за моралните му качества и засяга доброто му име.

В жалбата си Томов се позовава на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс.

Самото определение  може да бъде обжалвано в седемдневен срок от ОИК. Нейният председател адв. Мартин Бусаров заяви за „Хоризонт“, че няма да го направи, тъй като след два дни – на 7 май от 10.30 часа, делото ще се гледа по същество.

След решението предстои ново заседание на  Избирателната комисия, която ще подложи на гласуване решението, каквото и да е то, допълни Бусаров./БНР