Депутатът Д. Димчев критикува община Кочериново за липса на интерес към древно селище до Мурсалево

Той призова за съдействие новоизбраните управници

Депутатът от Възраждане Димчо Димчев разкритикува община Кочериново заради липсата на интерес към ценни находки от неолитно селище в землището на село Мурсалево, открито по време на строежа на АМ “Струма”.

Димчев публикува и снимки на страницата си във Фейсбук, като призова за съдействие и от страна на местните жители.

„Това са снимки в околностите на село Мурсалево, област Кюстендил. Не знам колко от вас са запознати, но по време на строежа на автомагистрала Струма, по пътя на багерите излиза неолитно селище, което се предполага, че е на повече от 8000 години. Отначало има планове за постоянна експозиция след разкопките, има открити пещи, камъни за смилане на брашно, глинени рисувани съдове… това е през 2015та година.

Почти 9 години след разкритието, сами може да видите докъде са стигнали с плановете. Всичко е замразено, защото според запознати община Кочериново не е предприела нищо по изготвянето на проект и финансиране.

На няколкостотин метра от неолитното селище има могила, която иманяри преди време са опитали да атакуват с подръчни средства, но са били хванати. Въпреки наличието на предполагаемата тракийска гробница там, нищо не е предприето от институциите.

Буквално на метри от могилата земята е покрита с овални червени камъни, някои от тях с дълбани знаци по тях. По думи на местните, там никога не е имало къщи, а самата земя е била дотолкова неплодородна и камениста, че единствено са садили тютюн. Когато обаче са разривали с плуговете, са намирали най-различни части от съдове, фигурки, вещи… никой обаче не се е заинтересувал да предприеме разкопки и да изследва района.

На няколко от снимките виждате масивна каменна колона и дълбан в камъка кръст (вероятно от времето на ранното християнство). Те са довлачени до местната църква, за да не попаднат в ръцете на иманяри и да поемат неизвестния път до частни колекционери.

Като народен представител от района, мисля да поставя въпроса до съответните институции, но имам нужда от помощ от местните хора, които имат повече информация и снимки от подобни находки в региона, за да систематизираме фактите.

Силно се надявам, че ще срещна подкрепа и от новоизбраните управници на община Кочериново“, написа още Димчо Димчев.

Снимки – Димчо Димчев/Facebook