Депутат от партията на Ердоган: НАТО е терористична организация – не ни пази, а ни застрашава

 

 Още от основаването си алиансът винаги е участвал в активности, насочени срещу Турция, смята депутатът Шамил Таяр

15-13-01-deputat-turk

Депутат от управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (AKP) заяви, че НАТО е терористична организация, добавяйки, че алиансът се е превърнал в структура, която застрашава Турция.

Шамил Таяр каза в интервю за „Дейли Милат“, че още от основаването си НАТО винаги е участвала в активности, насочени срещу Турция.

„Откакто се присъедини към НАТО, в страната бяха извършени няколко преврата. Превратът през 1960-а бе организиран от британците, през 1971-ва – от ЦРУ, а през 1980-а от НАТО. В новия план на алианса Турция с Реджеп Ердоган не трябва да съществува“, заяви депутатът от управляващата партия. По думите му няма разлика между организации като НАТО, „Ислямска държава“, Кюрдската работническа партия (ПКК) и „Фето“ (организацията на Фетхуллах Гюлен).

Шамил Таяр заяви, че турските власти могат да затворят авиобазата „Инджирлик“, която се използва и от коалиционните сили в борбата срещу джихадистите.

„НАТО съществува като продукт на Студената война. За нас не е необходимо да бъдем в НАТО, тъй като тази структура ни заплашва, а не ни защитава“, заяви турският политик.

Още в началото на тази година се появи информация, че Анкара може да затвори авиобазата „Инджирлик“. Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви пред „Хабертюрк“, че „Инджирлик“ не е натовска база, а турска.

Ще припомним, че Шамил Таяр направи скандално изявление миналата година, след като баскетболистите на “Фенербахче” загубиха от ЦСКА (Москва). Вбесен от загубата на турския отбор, депутатът от Партията на справедливостта и развитието написа скандален пост в туитър:

“И какво – сега трябва да се планира свалянето на още един руски самолет”.

По-късно той заяви, че се бил пошегувал.

 

Снимка:

Шамил Таяр