Десетки баби с „бабинчета“ извиха пъстро хоро в Разлог

В Разлог Бабиното хоро изпълни сърцата на хората, събрали се на Централния площад, за да отбележат Бабинден. Стара традиция, запазила се и до днес, показва уважението към хората, които помагат за появата на нов живот. Показва почитта и благодарността към акушерите, гинеколозите и техните екипи.

През 2023 г. в община Разлог са родени 166 „бабинчета“, 75 момиченца и 91 момченца. В неделния ден те бяха заденати в цедилките на своите баби, които заедно с дядовците, родителите на децата, акушер-гинеколозите и акушерките извиха дълго Бабино хоро.

Празникът започна в сградата на читалището, където девойки в народни носии пресъздадоха ритуала „измиване на ръцете“ на акушерки и гинеколози. Повече от 30 години Лидия Попадийна помага на младите майки да посрещнат рожбите си. За Радио Благоевград тя сподели своето вълнение: „Всеки път изживяването е прекрасно, то не може да се опише с думи, трябва да се изживее. Чувството е уникално! Професията акушерка е призвание!“

Бабиното хоро тази година се изви от сградата на читалището до площад „Преображение“ в центъра на Разлог, където всички се поздравяваха с деня на родилната помощ и пожелаваха да са здрави, да са щастливи всички „бабинчета“, да се раждат повече деца в България.

 

Снимки – Slavina Lukanova