Десетокласникът Костадин Тараков грабна приза “Ученик на годината” в Петрич

Костадин Тараков от 10 “б” клас, специалност “Приложно програмиране” грабна наградата за ученик на 2021 г. в ПГИТ “Проф.д-р Асен Златаров” в Петрич. Той успя да превърне любопитството си към миналото на предците ни в истинска изследователска страст, съобщиха от учебното заведение.

Насърчен от преподавателя си по история и цивилизации Иво Точевски, Костадин участва и спечели първа награда в националния исторически конкурс „Гласът на родовата памет“, посветен на 105-годишнината от репресиите над мирното население от Добруджа (1916 – 1918) и 80 години от Крайовската спогодба 1940 г.

Той има и специална награда в националния ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, с най-висок успех в секция „История“ – 5,75, две поощрителни награди в категория Презентация от националните конкурси „Национален парк Рила – познат и непознат“ и „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“.

Първата си награда в историческо състезание Костадин печели през 2020г. – второ място в конкурса «Семейната история и превратностите на времето» на фондация «Ценности», включен в неформалната мрежа EUSTORY на неправителствени организации от цяла Европа, които провеждат основани на научни изследвания състезания по история.