Джерманци се готвят за нов бунт срещу депото

От ляво надясно: Кристиян Равенски, Борислав Тасков, Даниела Борисова
  • Сдружение „Бъдеще за Джерман“: На 23-ти блокираме гл. път Е-79, тръгнат ли багерите, заставаме пред тях, ще има живи вериги и палаткови лагери

  • Община Дупница: Спазили сме закона

 

Жителите на Джерман се готвят за поредния бунт срещу изграждането на центъра за преработка на неопасни отпадъци край дупнишкото село. Това оповести председателят на сдружение „Бъдеще за Джерман“ Борислав Тасков, който даде пресконференция заедно със студента Кристиян Равенски и Даниела Борисова. „Ще има живи вериги пред багерите, ще има палаткови лагери. Тепърва ще се червят и потят нашите управляващи”, заяви Тасков. Той отново оповести, че на 23 февруари от 11,30 часа на главен  път Е-79 ще се проведе нов протест срещу изграждането на съоръжението, като не е изключено да бъде блокирана и автомагистрала „Струма”. Председателят на сдружение „Бъдеще за Джерман“ покани на протеста премиера Бойко Борисо, който по думите му е подвеждан по темата от местната управа. Покани и „всички здравомислещи дупничани“. Стана ясно, че ще присъстват хора, подкрепящи каузата, сред които представители на БСП и други партии, гости от София, бивши общински съветници и кметове на Дупница.

Методи Чимев

„Ние седем години се борим с вятърни мелници. За нас това представляват управляващите в Дупница последните два мандата. Сега напоследък чувам кметът Чимев да казва, че е имало възможност за предварително изпълнение на съоръжението. Така е, по закон той има такава възможност. Не знам дали някой се е запитал защо не го е направил. Ами защото се е страхувал. За съжаление голяма част от общинските съветници бяха превърнати в опитни зайчета, в машина за гласуване. Някои ще го осъзнаят, други не, защото такъв им е капацитетът. Кметът Чимев ни предлага да се строи съоръжение модел 1960 г., предалага ни да си купим „Москвич 403”. Предлага един боклучарник, какъвто повече от 30 години в Европа не се строи“, коментира Тасков. Според него упраляващите в Дупница не искат да бъде изградено модерно съоръжение за преработка на отпадъци на базата на публично-частно партньорство, защото така не могат да приберат комисионни.

„Кой смелчага ще блъсне параклиса „Св. св. Константин и Елена“?“, зададе въпрос Борислав Тасков. Както е известно, през 2012 г. на мястото, където е предвидено изграждането на центъра, бе построен и осветен по каноните на Българската православна църква параклисът „Св. св. Константин и Елена“. Председателят на „Бъдеще за Джерман” мотивира действията на сдружението и жителите на селото със становището на независими експерти, до които са се допитали джерманци, че теренът е неподходящ за депо. Съоръжението застрашава живота и здравето ни и ще навреди на природата. То е само на 200 метра от магистрала „Струма”, чието трасе неслучайно бе изменено, припомни Борислав Тасков.

Както вече писахме, община Дупница спечели европейско финансиране за строеж на инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци и през декември миналата година подписа договор. В края на януари местният парламент гласува общината да издаде Запис на заповед в полза на МОСВ, обезпечаваща авансово плащане в размер на 77 162,99 лева по този договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта по Оперативна програма „Околна среда”. В средата на тази година се очаква да бъде издадено и строително разрешение за обекта. От общинската управа многократно са подчертавали, че законът е спазен, изчакани са и заключенията на съда по жалбите на сдружението и едва тогава са предприети следващите стъпки по реализацията на проекта. Кметът Методи Чимев посочи това и на заседанието, на което получи картбланш за превеждането на първия финнасов транш.

„Кметът Методи Чимев няма да коментира изявленията на Борислав Тасков. Компетентните органи са се произнесли по казуса”, каза говорителят на общината Христо Апостолов, от когото поискахме отговор на засегнатите въпроси.