Диана Русинова: С екостикерите няма да получим екология

С тези екостикери и начина, по който те бяха въведени, ние излизаме извън изискванията на директива 2014/46. Продължаваме да смятаме, че това беше една мярка, за която ние не бяхме подготвени и тя беше въведена по някакъв много странен начин. Продължаваме да твърдим, че екостикерите не са най-добрият вариант за повишаване на екологията в България. Това каза за БГНЕС председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова, която коментира въвеждането на екостикерите от 12 юли.

„Ще получим ли екология с тези екостикери? Отговорът ще продължи да е не“, категорична е Русинова. Тя каза още, че от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ мотивирали решението си с това, че по този начин искали да пресекат възможността автомобили от чужбина да минават фиктивни годишни технически прегледи.

„Ние смятаме, че това не кореспондира с версиите за екология, която ни беше промотирана“, коментира тя. Освен всичко това възникват и много въпроси, които твърде дълго остават без отговор.

„С така приетите нормативи в България ние имаме няколко проблема. На първо място – по какъв начин ще контролираме автомобите, които влизат и излизат? Ако дойде автомобил от чужбина, който няма екостикер, той ще може да влиза и да замърсява в центъра, когато това е забранено? На трето място – продължава да бъде неизвестно за нас поради каква причина трябваше да се инвестират близо 300 млн. лв. в тази технология за тези стикери, при положение че имаше много по-евтини варианти, с които това можеше да се случи“, твърди Русинова.

Наред с това остава неизвестно как ще бъдат информирани водачите, които нямат право да влизат в определена зона, както и какво става с хората, които карат по-стари автомобили, но пък живеят в центъра. „Това означава, че

България все още не е готова за тази система.

Като че ли само София и Пловдив имат готовност да въведат тази технология“, смята председателят на Европейския център по транспортни политики и пояснява, че как тази технология ще бъде внедрявана в страната, е оставено в ръцете на самите общини.

Русинова посочи, че се задава и друг проблем, а именно появата на автомобили, които са евро 07, но те не са предвидени в сегашните групи на екостикерите, които съдържат 5 такива.

„В група 5 са електромобилите и хибридите, а в група 4 – евро 05 и евро 06“, посочи тя.

От думите й стана ясно, че това нововъведение е довело и до повишаването на цената на годишния технически преглед.

„Първоначално се твърдеше, че цената на ГТП ще се увеличи с 5-6 лв., но получихме няколко сигнала, че прегледът е достигнал до 60 лв., при условие че миналата година е бил около 25-30 лв. Около 20-25% повече ще плащаме за преглед“, каза още тя и коментира, че това е напълно нормално, тъй като работата на пунктовете се е увеличила и по този начин се компенсира и фактът, че дневно през тях преминават по-малко коли отпреди. Според нея това не е проблемът, а фактът, че няма да получим екология от цялото това упражнение.

Експертът съобщи, че са получили и сигнали, че

газ анализаторите по пунктовете са различни и те дават отклонения и различни резултати,

като има случаи, в които на едно място автомобилът може да мине, а в друг не.

„В един пункт с български уред може да не минете, а на другия, с италиански уред, да минете. Това ще породи отново сив сектор и корупция. Хората ще се насочат там, където ще минават. Това цялото не води до екология“, категорична е тя.

Председателят на Европейския център за транспортни политики коментира, че екостикерите ще се поставят всяка година, а не веднъж, както първоначално било обявено. Според нея и мястото му на поставяне, а именно зад огледалото за обратно виждане на предното стъкло, също не е удачно, тъй като при много автомобили там има сензори, които могат да бъдат повредени./БГНЕС