Добавката от 50 лв. към пенсиите ще продължи да се изплаща

Финансовото положение на държавата е тежко, но 50-те лв. към пенсиите ще продължат да се плащат поне до края на мандата на служебното правителство. Това обяви социалният министър Гълъб Донев в изявление пред журналисти по време на първото заседание на новия кабинет.

Изборите са насрочени за 11 юли, което означава, че добавката към пенсиите ще бъде запазена поне дотогава. Тя бе въведена миналия август от кабинета на Борисов и струва по 103-106 млн. лв. месечно. За тази година плащането й бе предвидено в бюджета на държавното обществено осигуряване само за първите три месеца на годината. На два пъти Борисов удължава мярката – за април и за май, като за целта бяха отпускани извънредно пари.

Към момента това е и единственото известно решение за съдбата на социалните мерки, въведени от правителството на Бойко Борисов. За мерките, които подпомагат с доста спорен успех работещите и бизнеса – 60/40, 80/20 и пр., финансовият министър Асен Василев поиска малко време, за да се прецени какво може да се направи.

В противоепидемичните мерки нещата са решени до края на май със заповеди на предишния здравен министър, но новият има доста различни схващания за пандемията, така че една от големите неизвестни в момента е ще има ли Национален оперативен щаб и в какъв състав ще бъде той. Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, очаквайте информация навременна, честна и открита, защото както казахме, ще работим за обществото честно и открито, бяха първите думи на новия премиер Стефан Янев пред министрите и медиите. Янев помоли медиите да дадат седмица толеранс на министрите, за да се запознаят със случващото се по ресорите./СЕГА