Добрев към БСП: Да викнете тука полицията, да ми сложат белезници или направо да ме дадете за разстрел

Делян Добрев заяви, че очевидно колегите му от левицата го мразят

 

Присъствието на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в пленарната зала на Народното събрание и днес стана причина за спор между управляващите и опозицията от БСП.

Социалистът Александър Симов цитира решението на Конституционния съд, че отхвърлянето на оставката му от парламента е противоконституционно (макар това да не засяга настоящия му статут на депутат – б.р.), и настоя:

“Да отстраните от зала господин Делян Александров Добрев, тъй като той няма право да бъде в тази зала”.

Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на Правната комисия, припомни правния ред за прекратяване на мандата на народен представител, както и че решението на Конституционния съд няма ретроактивно действие и ще важи и за в бъдеще, и призова:

“Да не допускате такива изказвания, такива манипулации, създаване на напрежение в залата”.

Самият Делян Добрев заяви:

“Чудех се в последните дни защо толкова ме мразят колегите от БСП и единствената причина, която намерих е, че всеки ден съм със синя вратовръзка. Днес специално съм си сложил червена”.

След което се обърна към председателстващият в този момент Народното събрание Валери Жаблянов от БСП с думите:

“Господин председател, предлагам не само да ме отстраните от зала…. Да викнете тука полицията, да ми сложат белезници или направо да ме дадете за разстрел. В тяхната партия в историята има 30 000 такива осъдени без съд и присъда. Един повече или по-малко няма да им се отрази”.

От своя страна Жаблянов се обърна към съпартийците си: “Предлагам повече да не уронваме достойнството на народните представители”.