Доброволци ще чистят язовир “Пчелина”

Акцията започва от 9,30 ч. на 17 април

Язовир „Пчелина“ се намира близо до село Ковачевци, на 20-ина километра от Радомир и е едно от най-живописните места в Пернишка област. За мнозина точно това е раят на земята – тихо плискаща вода, магнетична гледка и добри приятели, с които да я споделиш. А мястото е изключително подходящо за деца, домашни любимци. За да остане обаче така, трябва и грижа от страна на хората. Затова на 17 април се организира почистване покрай водоема. Тази година река Струма донесе доста боклук, тъй като имаше доста валежи и снеготопене, а местните хора добре знаят какво е състоянието на деретата в България.

„Ще има доста работа, но и доста помощници – освен вечните ентусиасти от ЦРОО-Перник, с всички сили ще се включат и техните приятели от @GoGoAdventures, които ще докарат всеки един каяк, с който разполагат! За още помощ – както с личен пример, така и с публичност, в инициативата се включва и Actualno.com. Любителите на фотографията също ще бъдат доволни, а на финала на събитието ще избираме и най-добра снимка! Моля, носете чували за смет, тъй като не сме сигурни дали осигурените ще бъдат достатъчни. Вземете си нещо за хапване и вода. По възможност носете и високи ботуши, ако имате – и кепчета, за да може събирането да става по-лесно. Сборен пункт при „Хангарите“. Започваме в 9,30 часа. Няма краен час, но камионът за сметоизвозване ще пристигне към 15,00 часа, така че би било добре дотогава да се съберат повечето чували с отпадъци на едно място. Ако желаете, може да се включите и от брега към село Поцърненци – под параклиса „Св. Йоан Летний” и да оставяте чувалите с боклук на видно място, за да може по-лесно да ги съберем с лодките и извозим до сборния пункт, казват организаторите, цитирани от Actualno.com.

Впечатляваща гледка представлява храмът „Свети Йоан Летни”, издигащ се на скалистия бряг над язовир „Пчелина”.

Според преданията, параклисът е построен през 1350 г. Тази дата е издълбана и на прага на храма. Специалисти датират стенописите към 15.-16. век. Според проф. Димитрона Митова-Джонова изображенията са едно от редките произведения на средновековната българска живопис, дело на местни, югозападни зографски школи. За съжаление стенописите са увредени не само от времето, но и от човешка намеса. По стените са издълбани най-различни имена и надписи като „Само Левски”, Шмайзеро от Перник, семейство Костови…

Смята се, че църквата е изоставена в края на 1940 година. Каменните плочи на покрива са били съборени, вследствие на което дъждовете се просмуквали през свода и стенописите започнали да падат. Видно е, че до наши дни са оцелели много малко стенописи, но със следи от вандалско поругаване. От изображенията най-добре е запазено това на Богородица Ширшая Небес в апсидата, но е „ослепено”.

Храмът не се заключва, всеки може да бутне портата и да влезе. Оставен е на съвестта на хората. Все пак има и малко препоръки – пазете чисто, не местете иконите, не палете свещи в нишите, не посягайте.

Местните хора разказват една легенда, свързана с храма. В миналото момче е решило да катурне камък от входа на черквата по склона към река Струма още във времето, когато язовирът не бил построен. Веднага след това момчето изчезнало безследно. Когато негови близки намерили камъка и го върнали на мястото му, тялото на момчето изплувало от водата, за да бъде погребано според обичаите. Според друго поверие, в района със своя кон преминал Крали Марко. Конят оставил отпечатък от подковата си върху една огромна скала, голяма част от която сега се намира под водата на язовира.

Още от древни времена на мястото на сегашния язовир имало село на име Пчелинци. Заради строежа на съоръжението местните хора били изселени в Радомир и околните села. Под водата останали десетки изоставени къщи. Говори се, че от селото оцелели единствено училището, гробището и черквата. Официално селото е заличено с указ от 20 януари 1978 г.