Дупница готви гражданско неподчинение заради водата

Чимев и Костадинов към МРРБ и КЕВР: Оставете ни да излезем от асоциацията и приемете бизнес-плана на В и К

Местната управа ще обяви гражданско неподчинение, ако МРРБ не разреши излизането на община Дупница от Асоциацията по В и К – Кюстендил, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не разгледа и одобри бизнес – плана на „В и К – Дупница“. Това стана ясно на протеста до главен път Е -79, проведен в Дупница в петък. Дупница е солидарна и с исканията на общините, протестиращи срещу подготвяния нов Закон за водите. Дупничани искат актуализация на приетата 2013 г. водна стратегия, от чиито недъзи са потърпевши 6 области.

Протеста оглавиха кметът Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, с които край монумента „Дупнишките барикади“ бяха общински съветници, част от екипа на градоначалника, служители и работници във „В и К – Дупница“, кметове и кметски наместници на населени места от общината, граждани.

„Вече години Дупница остава извън обхвата на финансирането на водния сектор в общината. Така са 6 области в Република България. Въпреки многобройните разговори, срещи, становища, вече повече от 2 години и половина, за съжаление, решение на въпроса няма. Затова сме тук. За да се чуе, че проблемът е сериозен, че проблемът е грандиозен. Дупница можеше да постъпи като други общини. Но ние решихме, защото сме Дупница, сега да направим този предупредителен протест, който ще прерасне в следващи стъпки като гражданско неподчинение и т. н.“, заяви Костадин Костадинов.

Пред представители на десетки национални медии бе обяснено, че поради липсата на европейско финансиране в сектора, което е резултат от неконсолидирането на асоциацията по В и К в областта, общината не може да реши най-важния проблем – подмяна на водопроводи и канали. Посочено бе, че водоснабдяването на Дупница би могло да се обезпечи, но при определени условия. А те са: МРРБ да даде мандат за напускане на асоциацията и КЕВР да приеме бизнес-плана.
„Според направените изчисления за тази година, при заложената в бизнес-плана цена на водата от 2, 36 лв. на кубик, до 1 година ще можем да си погасим задълженията, да започнем да изплащаме заплатите в срок и да тръгнем от нулата“, увери управителят на „В и К- Дупница“ Красимира Иванова.

В същото време оставането в „Кюстендилска вода“ означава увеличение на цената на водата на 3, 65 лв., куб. м, без гаранции за инвестиции в сектора. „Ако цената стане 3, 65, Дупница няма да получи европейско и национално финансиране. Получаваме само мъгляви обещания, неразписани никъде. От нашите съграждани ще бъдат изземвани между 2 и 3 млн. лв. годишно, които ще отидат в известна посока. Нашето първо искане е Дупница да получи разрешение и да напусне водната асоциация в Кюстендил, за да можем сами да провеждаме местни политики. Второто ни искане е свързано с КЕВР. КЕВР се оправдава с всевъзможни причини и не иска да разгледа бизнес-плана на „В и К- Дупница“, което обрича дружеството на фалит. И този фалит е умишлен. Ние не можем да допуснем държавата да притиска една община и едно дружество да фалира, за да може да ни принуди да се насочим към друг воден оператор. Това няма да се случи, защото ние сме Дупница и няма да го допуснем.

Не сме съгласни с двойните стандарти, които проявява КЕВР. Не може да разглеждаш бизнес-плана на другия оператор, който е на територията, а да не разглеждаш нашия. Не ни се дава отговор защо не се разглежда. Затова искаме оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Другото ни искане беше за оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, но той така или иначе скоро няма да е министър. Затова искаме МРРБ да ни чуе. Всичко се свежда до шепа чиновници, които провеждат т. нар. държавна политика. Ние смятахме, че държавната политика се провежда в Народното събрание, където се определят политиките, а чиновниците изпълняват. Оказа се точно обратното“, коментира председателят на Общинския съвет. И допълни: „Присъединяваме се към всички общини, които протестират срещу подготвяния Закон за водите. През 2020 г. беше внесен такъв закон. След това миналата година. Сега отново го внасят, видите ли в Пакта за възстановяване, само и само да мине. В него няма нищо общо с пакта за възстановяване. Възловото записано там е задължителната асоциация на общините, които не са в асоциация. Не вярвах, че 30 г. след 10 ноември ще стигнем до национализации, одържавявания със закон. За мен това е противоконституционно и ние, Дупница, имаме категорично решение в това отношение“, допълни Костадинов.

Кметът Чимев припомни, че за да работи „В и К-Дупница“, общината помага със собствени средства, включително и чрез поемане на кредити. За близо 2 г. за покриване на просрочени задължения на дружеството общината тегли два заема – 1 млн. лв. миналата година и 500 000 лв. сега. Въпреки това дружеството е пред фалит. „Едва ли знаете, че преди Нова година В и К нямаха пари за заплати. Те не са виновни. Виновна е ситуацията. Причината е в цената на услугата, която е отпреди 13 години. Ние даром нищо не искаме. Ние искаме да не ни пречат. Има една приказка, – на човек на сила можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш. Простичко е – да ни оставят да излезем от В и К асоциацията, да приемат бизнес плана, който е дал нашият воден оператор, и ние ще се оправим. Нищо не искаме от вас, но не ни спирайте. Идваме да кажем, че имаме проблем и се надяваме някой да чуе и да го решим. Чакаме обратна реакция“, посочи градоначалникът.

Общинският съветник Тодор Василев припомни за парадокса, че КЕВР не иска да разгледа бизнес-плана на „В и К-Дупница“, тъй като не е оператор. В същото време всяка година на дружеството се начислява 10 000 лв. такса като оператор.

Общинският съветник Емил Гущеров припомни, че заради неприемането на бизнес-плана на „В и К –Дупница“, водещо до недостига на средства, може да спре работата на пречиствателната станция за отпадни води. Това на свой ред ще причини замърсяване на река Струма и екологична катастрофа. „Ако непречистени води отидат в река Струма, това би довело до една екологична катастрофа и измиране на всички живи организми. Тогава проблемът няма да бъде само на Дупница и на България, а и на Европейския съюз“, коментира Гущеров. Съветникът отбеляза, че работещите в дружеството проявяват героизъм, оставайки там, въпреки проблемите с възнагражденията.

Управителката на „В и К – Дупница“ също припомни за тежкото положение на дружеството. „В и К няма средства за материали, за гориво, освен че заплатите се бавят. Утре трябва да вземат заплати, няма да ги вземат. Те са за април месец, а има неизплатени и за март. Авариите се обслужват добре до днес, но от утре не знам дали ще е така, защото всичко е сведено до минимум. Ако утре има две аварии, едната ще остане необслужена и една част от населението ще остане без вода“, каза Красимира Иванова.

Юлияна КОЛЧАКОВА