“Дупница къп” събра плеяда от футболни легенди! Емил Костадинов и Валентин Чакъров наградиха победителите

Георги Наумов, Даниел Александров и кметът инж. Методи Чимев връчиха плакети на ветераните от „Марек“, победили „Абърдийн“

Истинско шоу, положителни емоции и наслада за очите на футболните фенове предостави първото издание на турнира „Дупница Къп“.
Надпреварата беше организирана от Сдружение „Дупница Спорт“ по повод годишнината от победата на „Марек“ над шотландския „Абърдийн“, който тогава е бил предвождан от великия треньор Алекс Фъргюсън.


Главните организатори Георги Наумов и Даниел Александров успяха да съберат футболни величия от близкото и по-далечното минало на изкуствените игрища в жк „Бистрица“. Двамата заедно с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев връчиха специални плакети на ветераните на „Марек“, извоювали паметния успех над шотландците на 13 септември 1978 година. За доброто си представяне на Олимпийските игри в Токио награди получиха и дупнишките борци Кирил Милов и Миглена Селишка.
Гостите на турнира останаха впечатлени от перфектната организация и още отсега изявиха желание догодина отново да участват в надпреварата. Футболистите показаха, че изобщо не са забравили уменията си и сътвориха много оспорвани и зрелищни двубои.
Специален гост на събитието беше един от най-известните български футболисти за всички времена – Емил Костадинов. Екзекуторът на „петлите“ награди победителите заедно с председателя на Зоналния съвет на БФС-София Валентин Чакъров.
Победител в първото издание на „Дупница Къп“ стана отборът от Благоевград, за който играха познати имена като Димитър Коемджиев, Петър Кепов, Ради Бачев, Петър Бандев, Емил Равначки и Станислав Бачев. На финала те се наложиха с 5:4 над представителите на София. Столичният отбор бе воден от легендарния Гошо Гинчев и братята Пееви.


Третото място остана за отбора от Самоков, в чиито редици бяха Николай Чавдаров, Васил Киров, Петър Аджов, Венцислав Спаиски и Иван Гемеджиев.
Капитанът Евгени Йорданов изведе отбора на Кюстендил до четвъртото място, докато съставът от Дупница остана пети. Цветовете на града защитаваха братовчедите Янек и Анжело Кючукови, Георги Караканов, Борис Кръстев, Еньо Кръстовчев, Борис Кръстев и други познати на футболната общественост имена.


„Емоциите са доста положителни, отзивите също. Радваме се за всичко, което свършихме. Благодарим на фирмите и нашите приятели, които ни подкрепиха. Мислим вече за „Дупница Къп 2“, който догодина да бъде в по-голям формат, да се провежда в два дни и участие да вземат повече отбори. Говорихме с Валентин Чакъров и Емил Костадинов да вкараме турнира в графика на БФС. Както вече бяхме обявили, искаме да направим „Дупница Къп“ традиционен и ежегоден турнир, в който да участват колкото се може повече отбори и известни наши бивши футболисти. Ако има отбори от по-далеч, ще ги настаним и те ще нощуват в града ни. Така ще превърнем тази надпревара в празник за града ни и всички дупничани“, коментира пред „Вяра“ председателят на Сдружение „Дупница Спорт“ и главен организатор на турнира Георги Наумов.

Димитър ИКОНОМОВ