Дупница може да остане без вода

  • Водохващането над Бистрица всеки момент може да рухне, а пари за ремонт няма, алармира ОбС председателят К. Костадинов

  • ВиК засилва контрола. За незаконни отклонения или липса на водомери са съставени над 20 акта

Дупница всеки момент може да остане без вода заради това, че водохващането над село Бистрица, захранващо града, е за ремонт, за който общината няма пари. За това алармира на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който за пореден път коментира влошаващото се положение на ВиК дружеството и водоснабдяването в общината. Дружеството затяга контрола и до месец-два от „ВиК -Дупница” ще започнат да отчитат потреблението на вода чрез заснемане на показанията на водомерите, които ще се отчитат директно от сървъра на водното дружество, обяви Костадинов.
„Просто не знам какво може да се направи и как да се направи, а пък сега и с огледа на вота на недоверие вече всичко е… Ще ви кажа две числа. „В и К -Дупница” инкасира на месец средно около 170 000 лева. Поради задължения Националната агенция по приходите автоматично взима 40 % от всеки лев, който влиза в сметката на дружеството. 40 % от 170 000 лева са 68 000 лева, а заплатите и осигуровките на „В и К -Дупница” са 105 000 лева. Вие разбирате, че има разходи за материали, за горива, задължения към ЧЕЗ, към „Басейнова дирекция”, към „В и К-Кюстендил”. Положението е много критично. Затова всеки път настоявам нашите съграждани малко по-толерантни да бъдем към това дружество, малко по-честни, да си платим водата, да не крадем вода”, заяви Костадинов. ОбС шефът даде пример за драстични кражби на вода в Дяково. „В с. Дяково водата идва по довеждащ водопровод и се изпомпва от помпеня станция на язовир „Дяково” и заминава за резервоарите на град Бобов дол. Над с. Дяково има отклонение, през което се пълни резервоарът на Дяково. По наши и на „В и К-Кюстендил” измервания ние изсипваме в Дяково около 5 000 кубика вода, а инкасираме в селото средно около 700 лева на месец. Т. е. ние вкарваме вода за 7 – 8 000 лева, а аз мисля и за много повече, а събираме 700 лева. Т. е. 10 % от водата се плаща. И още по-интересното е, че на срещи с граждани, особено в селата, те казват7 „Няма вода! Ние не можем да полива! Това е нонсенс! Това е безумие! Как може да поливаш с питейна вода?! И това е кажи-речи във всяко село. Но там примерът е много драстичен и „В и К-Кюстендил” наистина взе мерки. Не може те да дават 50 000 лева за ток на месец, за да могат да изпомпват водата да се качва към Бобов дол и в Дяково да изразходват 10 пъти повече, отколкото плащат! Сигурно има и загуби. Има изтичане, резервоарът е компрометиран, изтича от него вода и т. н. Но се връщам на финансовото състояние на „В и К-Дупница”. И не ми излизат от главата думите на депутатката Траянска, която каза: „Аз не мога да разбера…”. И аз не мога да разбера. Вие видяхте, имаше среща с четиримата депутати от областта. Какво направиха досега? Ситуацията е патова, МРРБ се държи по един глобален начин. Оттам казват: ”Спазвайте стратегията!”, „Спазвайте стратегията!””. Добре, спазваме стратегията, но водният сектор в цялата ни област е трагичен и пропада. Асоциацията е в патова ситуация, не може едно решение да се приеме. Ние 100 пъти обяснихме и глухият цар ни чу. Пуснете ни, за да може да вдигнем цената на водата, да може да стабилизираме и двете дружества и ако ще се обединяват… Никой досега не ни е потърсил за някакво сливане, за някакво обеденение. Никой не ни е потърсил официално. Ние само чуваме: „Няма да излизате от асоциацията. Трябва да минете към Кюстендил”. И до там. И е така си мина 1 година”, коментира Костадинов.
Председателят подчерта, че В и К дружеството засилва контрола относно незаконните отклонения и нарушителите ще бъдат санкционирани. Посочено бе, че са започнали проверки и на автомивките.
„Към момента има над 20 акта, от които нито един не е обжалван. От тия 20 акта може би 15 или 10 са на стойност 2 500 лева, където е констатирано незаконно отклонение или водата не се измерва. Съставени са актове и ви уверявам, че работата на В и К в тази посока, с мойта подкрепа, меко казано, почва да дава резултати. Хората идват подписват актовете, подписват договори за разсрочено плащане. Усилията в това отношение са недостатъчни и с течение на времето нещата ще станат брутални. Който си мисли, че ще мине между капките, сигурно ще има и такива, но съветвам гражданите да си оправят водомерите да си оправят незаконните отклонения, защото ще има все по- активни действия и все по -драстични мерки ще прилагаме в това отношение. Сменихме и модела – обаждаш се на инкасатора и му казваш: „Пиши ми 2 кубика”. До 1- 2 месеца инкасаторът ще минава с мобилен телефон и ще прави снимка, която със специален софтуер ще дава отчета директно в сървърите на “ВиК”, подчерта Костадинов. Уточнено бе още, че управителката на Красимира Иванова е предприела и вътрешни действия в дружеството, които не бяха посочени конкретно.
„Преди 20-ина дена от „ВиК” ме уведомиха, че под водохващането над село Бистрица, което е за целия град, има огромна пещера, яма. Т. е. всеки един момент – може още утре или при по-високи води, водохващането да се разруши и градът ще остане без вода, и то за дълъг период от време. Същевременоно ние в общинския бюджет нямаме 50 стотинки. Да се ремонтира водохващането няма да струва лев и два”, посочи Костадин Костадинов. По груби изчисления за ремонта са нужни около 30 000 лева. Шефът на местния парламент за пореден път посочи, че излизането на Дупница от „В и К” асоциацията за област Кюстендил е жизненоважно. Че така ще стане възможно утвърждаването на бизнес-плана на „ВиК -Дупница”, предвиждащ увеличение на цената на водата, а това от своя страна ще стабилизира дружеството и ще позволи ремонти на амортизираните водопроводи.