Дупнишкият краевед Иван Хаджийски направи поредни дарения

Инж. Борис Миланов и гл. ас. Иван Хаджийски пред Двореца на културата в гр. Перник, 28.10.2010 г.

 

По повод празника на гр. Дупница – 19 октомври изтъкнатият дупнишки и национален краевед гл.ас. Иван Хаджийски е направил поредните си дарения. В понеделник (17 октомври 2022 г.) той е подарил на всички читалищни библиотеки списание „Минало“, книжка 2-3 от 2022 г. Редакционната колегия на това списание включва видни български историци – професори и доценти от СУ „Св. Климент Охридски“ в София.
Централното историческо списание „Минало“ излиза около четвърт век и публикува много интересни исторически статии, отзиви и рецензии. Дупнишкият краевед в излязлата наскоро от печат книжка 2-3 от 2022 г. на това списание е публикувал статия, посветена на инж. Борис Миланов. Припомняме, че той е роден на 19 февруари 1936 година в с. Бобов дол, а е починал на 27 октомври 2021 г. Инж. Борис Асенов Миланов е минен инженер по образование, литератор по дух с философска мисъл и неслучайно е определян като мъдрецът на Югозападна България.

Книжка 2-3 от 2022 г. на списание „Минало“.

Освен десетте книжки на списанието, дарени от дупнишкия краевед Иван Хаджийски, ще бъдат дарени и 3 броя от него на Община Бобов дол. Един брой от списанието ще получи двукратният кмет на община Бобов дол адвокат Елза Величкова, а другите два броя чрез нея ще бъдат подарени на двете читалища в гр. Бобов дол. На 27 октомври бобовдолци тържествено ще честват 55 години от обявяването на селото за град. По този повод е дарението на дупнишкия краевед. Бобовдолци могат само да се гордеят със своя именит съгражданин, който е оставил достойно име през 60-годишния си живот като изтъкнат просветен деец и оригинален и неповторим мислител в Югозападна България и страната. Припомняме, че инж. Борис Асенов Миланов издаде 7 книги с размисли, афоризми и свои оригинални мисли по най-актуални проблеми от живота.
Това списание ще бъде подарено и на читалищните библиотеки в Благоевград: НЧ „Никола Вапцаров 1866“ и читалището в гр. Банско, което също притежава дарени книги от инж. Борис Миланов.

Една бройка от това списание ще получи библиотеката при Професионална гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в гр. Дупница, където инж. Борис Миланов като млад специалист е започнал своята учителска кариера. Три години след това той е преподавател в Техникума по минна промишленост в родния си Бобов дол, а след това 4 години е учител в Техникума по електрообзавеждане в гр. Кюстендил. Двадесет и две години инж. Борис Миланов е бил главен експерт по професионалното образование в Регионалния инспекторат в гр. Кюстендил, а след това около 2 години е бил негов ръководител. От 13.04.1992 до пенсионирането си на 30.09.1999 г. инж. Миланов е работил като специалист по образованието в общинската администрация в гр. Бобов дол. Навсякъде той е показал висок професионализъм и има решаващ принос за откриването на много специалности в средните професионални учебни заведения в Кюстендилска област.
Определено можем да кажем, че всички от Югозападна България и страната могат да се гордеят с нашия изтъкнат земляк инж. Борис Асенов Миланов. Той остави ярка и незаличима диря в духовния живот на нашата страна.