Дългото перо на Иво Атанасов порасна с още една година!

Рожден ден празнува днес Иво Атанасов от Кюстендил. Трудно е да се опише човек като него: сърцат, талантлив, проницателен иносказателен и най-вече – почтен. Качество, което се превърна в оксиморон за политик в новото време. Въпреки  стремглавата си политическа дейност и бурни партийни изяви през годините,  Иво Атанасов успя да съхрани чистотата на изказа и душата си.

Днес, когато стои далеч от прожекторите и се радва на любимата Стефка и  сплотеното си семейство, Иво Атанасов продължава да интригува  своите последователи с точни анализи и преценка за политическите, социални и икономически събития. Желаем му дълголетие! На него и всички текстове, които ни е оставил да прочетем и премислим!

Иво Първанов Атанасов е български политик от БСП, народен представител от парламентарната група на „Коалиция за България“ от област Кюстендил в 36-ото, 37-ото, 39-ото, 40-ото, мажоритарен кандидат от област Пазарджик за 41-вото Народно събрание и бивш член на Съвета за електронни медии.

Освен депутат от парламентарната група на „Коалиция за България“ в 40-ото Народно събрание, той е бил и председател на Постоянната комисия по гражданското общество и медиите, член на Делегацията на Народното събрание в Асамблеята на Западноевропейския съюз, като е участвал и в работата на Постоянната комисия по култура.

Иво Атанасов е роден на 16 февруари 1953 година в град Кюстендил. Завършва специалност „Икономика на промишлеността“, а по професия е журналист.

Автор е на политическа сатира – „Леонардо от Лисиците“, „Стъклената къща“, „Парламентът като „Мъпет шоу““ (1993).

Областен лидер на БСП в Кюстендил до 2003 г., когато подава оставка и постът впоследствие е зает от Мая Манолова, въпреки че ръководената от него структура печели убедително местните избори същата година. Според Атанасов причината да се откаже от поста е, че е загубил доверието на председателя на БСП – Сергей Станишев. След напускането му БСП губи всички последвали избори в областта.

През 2011 г. се включва в надпреварата за номинацията на БСП за президентските избори същата година.

Ползва се с доверието и подкрепата на президента Георги Първанов, на когото е съветник през последните години от втория му мандат.

На 17 юли 2013 г. е избран за член на СЕМ от квотата на Народното събрание. Мандатът му изтича през 2019 година.