Елена Кацарска показа “Заветът на светлината” в Благоевград

Изложбата на дупничанката Елена Кацарска, наречена „Заветът на светлината“, бе открита в Градската художествена галерия в Благоевград. Експозицията е жанрово разнообразна. Съдържа живопис, текстил и фотографии. Експозицията в Благоевград е продължение на юбилейната експозиция на художничката, която тя постави преди година в галерия „Джамията“ в Дупница.

В настоящата експозиция са включени и нови творби. Повечето от избраните фотоси и големите плъстени пана, обединени в цикъла „Вълнени вълшебни приказки” и с наименования „Лято“, „Синя луна“, „Пролет“…, са отражение на любовта и общуването й с природата. Казва, че може да й направи впечатление капчица роса, цвете или най-често светлината, влизащи в обектива й, като вълнение и като красота, която да бъде запаметена и споделена с ценителите на изкуството й, пише БНР.

Вдъхновение, особено за живописните си работи, Елена Кацарска черпи и от музиката, децата, семейството, приятелите и всичко, което се случва в живота ни, с радостите и с тъгите. В изложбата представя акрил, масло и восъчна техника – енкаустика, която е по-специфична и малко се прилага. Друга техника, която обича, е ебру – рисуване върху вода, изискваща специални бои и материали. Изложбата „Заветът на светлината” на Елена Кацарска може да бъде видяна в голямата зала на галерията до 15 май.