ЕС въвежда ограничител на скоростта от 2022 г.

ЕС постанови, че от 2022 г. новите автомобили трябва да бъдат оборудвани с автоматичен ограничител на скоростта. Вградената спирачка има за цел да намали допълнително броя на произшествията. Отговаряме на най-важните въпроси относно интелигентните системи за регулиране на скоростта (ISA).
В края на февруари 2019 г. отделът IMOC на Европейския парламент прие предложение, което предвижда всички нови превозни средства да бъдат оборудвани с така наречените интелигентни асистенти за скорост (ISA) от 2022 г. Това би трябвало допълнително да намали броя на смъртните случаи по европейските пътища. Според ЕС намалението ще бъде с около 20 процента. Вследствие на това интелигентният асистент за скорост ISA ще бъде задължителен за всички нови модели (леки, микробуси, камиони и автобуси) от 6 юли 2022 г. По-късно, от 7 юли 2024 г., ISA ще стане задължителен за всички нови автомобили.

Ето най-важните въпроси и отговори за ISA:

Какво е интелигентна система за регулиране на скоростта (ISA)?
Разпознаването на пътни знаци, круиз контролът и ограничителите на скоростта вече са познати от много модели автомобили. Задачата на ISA е да свърже системите, за да помогне на водача да спазва ограничението на скоростта. ISA трябва да разпознае текущото ограничение на скоростта чрез видеокамера и/или с помощта на GPS.

Има ли някакви разходи за собственика?

Системата ISA е предварително инсталирана в автомобила, собствениците не трябва да плащат за технологията през първите седем години. След като седемте години изминат, производителят е свободен да начислява такси за услугата, например под формата на абонаментен модел.

Може ли системата да бъде преодоляна?

Да, водачът трябва да може да отмени действието на системата с помощта на педала за газта. Например по време на маневра за изпреварване, когато ограничението на скоростта се игнорира. Водачът получава визуален и акустичен сигнал, докато отново слезе до или под разрешената максимална скорост. Тогава ISA отново е активен.

Можете ли да изключите системата?

Да, за да бъде приета по-лесно, ISA трябва да може да се изключва напълно. Въпреки това всеки път, когато автомобилът бъде стартиран, ISA отново се задейства.

Дали ISA спира внезапно след пътния знак?

Не, активната система не се управлява чрез спирачна намеса, а чрез намаляване на мощността на двигателя. Има и съответно визуално и звуково предупреждение. Възможно е и нарастващо съпротивление в педала за газта. Спирането е отговорност на водача. Автоматично спиране се извършва само ако автомобилът има на борда си автоматизирана система за аварийно спиране или адаптивна система за контрол на скоростта. И двете системи вече са известни и инсталирани в много съвременни автомобили.
Какво се случва, ако устройствата изтълкуват погрешно ограничението на скоростта?
ISA е асистираща система. Водачът е отговорен по всяко време да следи и спазва текущото ограничение на скоростта.

Има ли вече автомобили с ISA?

Да, различни производители предлагат система ISA в своите модели. Например – под различни други имена. Между другото от 2018 г. EuroNCAP присъжда три точки, ако на борда има асистент за скорост.

ISA прави ли автомобилите по-скъпи?

Не, не е от съществено значение. Голяма част от технологията е стандартна, защото от март 2018 г. всички нови автомобили в ЕС трябва да имат система за спешни повиквания e-Call с интегриран GPS. Тъй като много нови модели вече имат асистенти за спазване на лентата, базиран на камера круиз контрол, разпознаване на пътни знаци и асистенти за аварийно спиране, според Европейската комисия автоматизирането на ограничителя на скоростта означава увеличаване на разходите с от 47 до 62 евро на автомобил.
Общите разходи за всички компоненти като камери, блокове за управление, конструиране и разработка, както и разходите за контролни уреди, би трябвало да са между 186 и 249 евро на автомобил според оценка на американския орган за безопасност на движението NHTSA.
Заключение
От средата на 2022 г. новите модели трябва да бъдат оборудвани с ISA, а от средата на 2024 г. с такава система трябва да се продават всички нови автомобили. Водачът може да пренебрегне или изключи интелигентния асистент за скорост по всяко време. С помощта на ISA ЕС се надява да намали броя на смъртните случаи по пътищата с десет до 20 процента./ams.bg