Ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от Кюстендил отличени на церемонията „Достойните българи на годината“

  • Тримата мъже извадиха 67-годишния Георги Манолов от горящата му къща в село Пиперков чифлик

 

На 17-ата церемония „Достойните българи на годината“ в Националния дворец на културата бяха наградени тримата военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград – ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев.

На 11 септември 2018 г. те извадиха от горящата му къща в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил, 67-годишния Георги Манолов.

Малко след това смелите мъже обявиха, че не се чувстват герои, а просто са реагирали адекватно, както би трябвало да постъпи всеки, който забележи човек в беда.

Докато пътували за работа към 06,30 часа, тримата млади мъже видели гъст черен дим да излиза от къща в село Пиперков чифлик. При приближаването си виждат, че вторият етаж на къщата гори, а от прозореца на първия етаж възрастен човек вика за помощ. Военнослужещите веднага се отзовали и извадили през прозореца възрастния човек.

След като го спасили, те подали сигнал за пожара на спешния телефон 112. Военните избутали колата на пострадалия от двора на къщата, за да предотвратят запалване.