Женският ни биатлон отново е с 4 квоти за Световната купа

Най-голям успех през сезона записа 18-годишната Валентина Димитроваот Сапарева баня

Краят на сезон 2023/24 за Световната купа беляза прогрес за женския биатлон на България. След като няколко години националният ни тим имаше право само на по три представителки в състезанията, от догодина отново ще бъде с 4 квоти.

Това стана възможно, защото в класирането по нации при жените след последния кръг за СК – в Кенмор (Кан) през изминалия уикенд, България зае крайното 16-о място с актив от 3740 т., извоювани от общо 4 наши представителки – Валентина Димитрова от Сапарева баня, Лора Христова от Троян, Мария Здравкова от Берковица и Даниела Кадева от Банско.

По регламент тимовете, заели между 11-о и 17-о място, през следващия сезон могат да ползват по 4 участнички в състезание, а през сезон 2024/25 се очаква да се завърне лидерката на дамския ни отбор Милена Тодорова, която в момента отсъства по майчинство, пише „Сега“.

При мъжете обаче тимът ни си остава с право само на трима представители в отделно състезание, тъй като Владимир Илиев, Благой Тодев, Антон Синапов, Константин Василев и Васил Зашев събраха отборни точки за 20-а позиция в крайното класиране (3881 т.).

При жените челната тройка отборно е Франция (8719 т.), Норвегия (8376) и Швеция (8295), а при мъжете – Норвегия (9375), Германия (8309) и Франция (8131).

При мъжете норвежците бяха безспорният доминант, като Йоханес ТингнесБьо спечели втора поредна и общо 5-а Световна купа, а в индивидуалното подреждане след него са четирима сънародници – брат му ТарейБьо, Йоханес Дале, СтурлаХолмЛагрейд и ВетлеКристиансен.

За първи път носителка на Световната купа при жените пък стана Лиза Витоци. Италианката до последно води драматична битка с Ингрид Тандреволд (Нор) и Лу Жанмоно (Фр), като изходът се реши на състезанията в Кенмор. Там Тандреволд дори пропадна до третата позиция, докато Жанмоно приключи сезона като №2.

От всички българи този сезон най-напред индивидуално завърши бронзовата медалистка от световното за девойки Валентина Димитрова – 62-ра, с актив от 54 т. 18-годишната биатлонистка от Сапарева баня е 19-а сред младите (ненавършили 25 г.) в СК. Лора Христова пък е 73-та с 24 т.

При мъжете точки спечелиха също само двама наши национали. Ветеранът Владимир Илиев е 65-и с 26 т., а Благой Тодев (23 г.) – 69-и с 21, като той е 20-и в класацията на младите в състезанията за СК.

 

 

ТЕКСТ НА СНИМКАТА

През този сезон 18-годишната Валентина Димитрова влезе силно в световния елит, като завърши 62-ра в крайното класиране за Световната купа и спечели бронзов медал в спринта на 7.5 км от световното първенство за девойки в Естония.Снимка: biathlon.bg