Жители на Баланово: Голяма част от селото е без вода, тече само в някои къщи

Манчев развъртя кранчето на чешмата в градината си докрай, за да покаже, че няма вода.
  • 5-и ден кранчетата са пресъхнали, обикалям с „Жигули”-то и мъкна туби за пиене и за градината, каза Николай Манчев

  • Кметът Явор Митов: В селото има вода, но е намаляла

  •  Шефът на ВиК-Дупница Илия Илиев: Заради жегите и по-голямото потребление резервоарът е стигнал до критичния минимум

За проблем с водоподаването в дупнишкото село Баланово сигнализираха местни жители до в. „Вяра”. „Няколко дни поред нямаме вода в Баланово. Някои къщи имат, но там водата тече много малко. В селото се говори, че искат да ни свържат с един открит канал, където има боклуци.

Николай Манчев

Така може в чешмите ни да потече промишлена вода, която не е годна за пиене”, гласи сигналът на наши читатели, пожелали анонимност.
„Вяра” отиде на място, за да провери имат ли местните вода и основателни ли са опасенията им за евентуалното свързване с открития канал.
„Вече пети ден нямам вода. Аз съм на по-високо място и водата не достига до дома ми. Ходя до друга част на селото с „Жигули”-то си, за да пълня туби с вода, която използвам я за пиене и за поливане. Вижте градината ми, поливам я с тубите, които мъкна. Истинска мъка е!

Кметът на Баланово Явор Митов пред резервоара на селото

Посадил съм си домати и краставици, имам праз и боб. Не знам дали има някаква авария, или просто е заради горещините. Чух една съседка да казва, че скоро сигурно щяла да дойде водата. Надявам се това да се случи по-скоро.

„Жигули”-то, с което бившият шлосер ходи за вода.
Тубите с вода, които балановецът е наточил.

Тази стара жигула я имам от 70-а година. Тя харчи доста и ми отиват доста пари за бензин, като ходя с нея да си пълня вода. Друго лято не се е получавало така, че пет дни да няма вода. Имало е случаи, основно в събота и неделя, когато хората от София и Дупница си дойдат в селото, водата да намалее при мен, защото съм по-нависоко. Искрено се надявам, че в най-скоро време водата ще дойде. Не съм чул за такава промишлена вода, за която са ви подали сигнал”, разказа ни Николай Манчев от с. Баланово. В момента той е пенсионер, преди това е работил като шлосер, а след това е бил и началник на работилница в открития рудник „Христо Ботев” в Бобов дол.
Неговият съсед Стефан се оплака, че в дома му е нямало вода само в понеделник.
„Предишните дни си имахме вода и налягането не беше ниско, течеше си нормално. Днес (б.а. – вчера) обаче нямаме вода. Дано дойде скоро, че не се живее, без да имаш вода. От вас чувам за този открит канал, не съм запознат с подобно нещо”, каза възрастният балановец, който е работил дълги години в местната поща.
„В селото ни има вода, но е намаляла. Понякога, през лятото, имаме подобен проблем, защото резервоарът не се пълни догоре. Преди 10 минути говорих с шефа на ВиК Илия Илиев, който ме увери, че няма проблем и в селото не трябва да се притесняваме. След като резервоарът се напълни, хората, които живеят на най-високите места, също ще имат нормално водоподаване. Не знам какви са тези слухове за промишлена вода, никой в селото не знае. Питайте хората, които са ви подали такъв сигнал”, заяви кметът Явор Митов.

Дядо Стефан

Той заведе репортер на „Вяра” до резервоара на Баланово. На място видяхме и двете тръби, по които тече водата, която пълни резервоара. Ясно си личи, че съоръжението наистина е наполовина пълно и това е причината за липсата на вода на по-високите места в селото.
„Няма авария. Още в неделя пратих дежурни екипи до Баланово, които са обходили внимателно цялото село и не са намерили каквато и да е авария. Потреблението е по-голямо от това, което постъпва като водоподаване в резервоара. По този начин водата в него намалява и е стигнала до критичен минимум. Събота и неделя на много места по селата се е случило това, не е само в Баланово. Причината са жегите и по-голяма консумация. В момента вали дъжд, а и през следващите дни синоптиците прогнозират дъждовно време, така че всичко ще се нормализира. Няма поводи за притеснение”, каза началникът на ВиК-Дупница Илия Илиев.

Една от тръбите, която пълни резервоара с вода. Съоръжението е наполовина пълно заради жегите и по-високата консумация на вода.

По сигнала, който ни беше изпратен, за промишлената вода шефът на водното дружество коментира: „Каква промишлена вода? Няма такова нещо. От вас чувам за това, никога не е ставало дума за нещо подобно”.