Забавя се рекултивацията на сметището в Злево

Емил Гущеров: Групата на Костадинов, БСП и Дангов гласуваха против отпускане на средства и завършването на проекта

Липсата на средства ще забави рекултивацията на старото сметище в местността Злево, извършвана по проект по ОП „Околна среда“ от Консорциум „Еко – Дупница“, стана ясно на последното заседание на Общинския съвет в Дупница.

За изпълнението на проекта се предвижда съфинансиране, както и покриване на непредвидими разходи, от което зависи приключването на дейността в срок – до края на юни тази година.

Местният парламент не прие предложение на кмета Методи Чимев общината да ползва собствени средства, натрупани като отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Сумата, която се искаше да се отпусне, е в размер на 276 810, 72 лв. Парите са необходими за възникнали допълнителни разходи, които са недопустими за финансиране от самия проект. Сумата, която се искаше да се отпусне, е в размер на 276 810, 72 лева. Предложението бе отхвърлено след спорове между председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов и кмета Методи Чимев, зад който застана общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров.

Костадинов отправи остри критики към изпълнителната власт, посочи, че няма яснота за допълнителните разходи, упрекна кмета в непрозрачност. Освен това заяви, че Общинският съвет е само гумен печат за действията на администрацията и няма да подкрепи предложението. Без резултат останаха и разясненията по проекта и докладната, които направи Ели Подгорска – началник на общинския отдел „Проекти с европейско и национално финансиране“.

Докладната не бе приета, като „за“ гласуваха 15, „въздържал се“ 7, а „против“ двама общински съветници. „Против“ бяха Костадин Костадинов и Първан Дангов, а „въздържал се“ бе вотът на групата на БСП. Срещу това негодува Емил Гущеров от ГЕРБ. Той посочи, че забавянето на рекултивацията крие риска сметището да започне отново да се самозапалва и да обгазява живеещите в района.

 

„Нека жителите на ж к „Бистрица“ и село Джерман да знаят защо се бави рекултивацията на старото сметище. Тъй като гласуваха „против“ докладната записка, средствата, които са необходими за довършване на рекултивацията, няма да могат да бъдат използвани и старото сметище няма да бъде завършено в определения срок. Гласуваха на инат. И нека като дойде месец октомври, хората в Дупница да си направят равносметката за кого гласуват. Визирам групата на господин Костадинов, в която той е тартор, и каквото той определи, това гласуват, и групата на БСП с другаря Дангов“, заяви Гущеров.