Завидни успехи в ОУ „Неофит Рилски” в Дупница! Даяна Велинова и Никол Борисова грабнаха златни грамоти

Мария Кацарска с бронзова грамота от състезание по Български език и литература

 

Наталия Боянова първа на областна олимпиада по роден език

 

 

Завидни успехи завоюваха възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски” в Дупница. Най-новите отличия, постигнати от ученици на учебното заведение, са за второкласничките Даяна Велинова, Никол Борисова и Мария Кацарска. Даяна и Никол имат златни грамоти от национално състезание по български език и литература (БЕЛ), а Мария – бронзова грамота. „И трите момичета са от 2 „а” клас с класен ръководител Лариса Бельовска. Това е поредният много голям успех за училището, защото състезанието е на национално ниво, с хиляди участници от цяла България. Нашите ученици печелят 3 от 10 призови места, при това първите 3. За нас това е традиция – и миналата година имахме спечелени призови места от  национално състезание по български език и литература „Любословие”.  Гордеем се с тези деца. Благодаря и на тях, и на главния учител Емилия Панайотова, и на главния учител Елена Виденова, които мотивират учениците да участват в национални състезания. Успехите говорят за високото ниво на преподаване, за това какви добри ученици и учители имаме. Особено сега, при пандемията и дистанционното обучение,  тези изяви са изключително полезни и важни за децата. Това е един от начините да се освободят от стреса, повишава се самочувствието им”, коментира директорът на учебното заведение Бистра Стойкова.

Състезанието, от което трите възпитанички на училището имат златни и бронзова грамоти, цели да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. Проверката е направена с тест.

От училището се похвалиха и с постиженията на петокласничките Наталия Боянова и Божидара Узунова, както и на Никол Авджиева, Александра Георгиева, Йоанна Бимбова и Димитър Христов от 7 клас. Наталия (5 “б” клас) е класирана на първо място на областния кръг на олимпиадата по български език и литература. От първия етап на националното състезание „Стъпала на знанието” по български език и литература Божидара (5 “а” клас), Никол (7 “б” клас) и Александра (7 “а” клас) имат по 50 точки, а Йоанна (7 “б” клас) – 49 точки. Димитър от 7 “б” клас пък е класиран на първо място в конкурса за фотография на тема „Красотата на гората” и е награден от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил.

Юлияна КОЛЧАКОВА