ЗАД ЛИЦЕТО НА ВЛАСТТА: Калин Гелев: Аз съм човек, който не се страхува да казва истината, и поемам отговорност за избора, който съм направил

Калин Гелев

Какво остава скрито зад фасадата на властта? По-различен ли е животът на хората, които са на властови позиции? Какво ги радва и какво ги огорчава в напрегнатото им ежедневие?
Отговорите търсим от Калин Гелев – втори мандат кмет на община Сапарева баня.

  • Кой е Калин Гелев?
  • Мъж на средна възраст. Не мога да кажа успял или не, но надявам се стоящ сериозно на мястото си и справящ се с проблемите на една китна община, каквато е Сапарева баня. Мисля, че през последните 5 години съм помогнал обликът на нашата община да се промени съществено. Имам предвид работата си не само като кмет през предходния мандат, но и като общински съветник през периода 2011-2015 година. С обществена дейност се занимавам още от първите години на демокрацията. С участието ми в различни обществени инициативи съм допринесъл както за развитието на Сапарева баня, така и на цялата Кюстендилска област.
  • Вие сте от доста време председател на общинската структура на ГЕРБ, втори мандат кмет. Какво е за Вас властта? Какво Ви взе и какво Ви даде тя през годините?
  • Властта е преди всичко предизвикателство. Това, което остава скрито, невинаги е приятно. За да изпълняваш задълженията си такива, каквито са по закон и по конституция, трябва да вложиш много от личното си време. Понякога нарушаваш добрите си отношения с приятели и съседи, защото хората очакват от позицията на поста, който заемаш, да им извършиш всяка услуга, която поискат. Но понякога тя може да бъде незаконосъобразна и затова не можеш да го направиш. Тогава идва разочарованието от страна на хората. Дори и десет пъти да си помогнал, ако откажеш само един път, отношението към теб се променя.
  • Откъде идва според Вас това неразбиране на ролята, която има кметът? Защо част от хората считат, че приоритет в работата Ви са техните собствени потребности, а не решаването на проблеми от обществен интерес?
  • Българите са много добри и трудолюбиви, но ми се струва, че в последно време много хора очакват всичко да им се даде наготово. Както казват старите хора – да им се поднесе на тепсия. А времето не е такова. Преди да изискваш от другите, трябва да изискваш от себе си. Преди да предявиш правата си, трябва да си изпълниш задълженията. Едното е свързано с другото. Ако искаме един дом, една община или една държава да бъдат подредени, чисти и китни и да се радваме на гости и туристи, трябва да си плащаме редовно всички данъчни задължения. Аз съм бил винаги принципен човек. Не един или два пъти съм казвал, че никога не съм си позволил да имам неразплатено задължение като такса или данък, било за МПС, било за имоти. Считам, че трябва да спазваме принципа за коректност – както един към друг, така и към общината и държавата, в които живеем. Изминалите трудни месеци го доказаха. Ако хората заплащат своите задължения редовно, общините и държавата ще имат ресурс, който да насочат към нуждаещите се, когато се наложи. А и извън кризисните ситуации това пак е необходимо. То се връща на гражданите под формата на различни услуги, на облагородени паркови пространства, детски площадки, нови улици. Всяка една община е като един малък дом. Има ли приходи по надлежния ред, работата на кмета е да ги разпределя правилно. Иначе казано, кметът и Общинският съвет заедно създават правилата, по които ще се развиват местната общност и бизнесът, без да вземат една или друга страна. Властта спомага за осъществяване на обществения живот, аз така го разбирам.
  • Думите Ви ме карат да мисля, че често срещате разочарования в работата си. Така ли е?
Гелев получава грамота за община Сапарева баня от Годишните награди в туризма.
  • Да, случва се понякога да изпитвам огорчение. Болно ми е, когато някои хора се опитват да излъжат, търсейки огромно състрадание за ситуации, които не са такива, каквито ги представят. Оставам разочарован от хората, подаващи сигнали, които нямат общо с действителността. В голяма част от случаите аз лично се ангажирам, отивайки на място, за да проверя каква е ситуацията. На кмета се пада ролята и умението да разбере кой е искрен и кой не, да разбере кои наистина са пострадали и имат нужда от помощ и кои преувеличават. В последно време през фейсбук много хора злословят и не представят фактите такива, каквито са и това безспорно е много неприятно. Някои са свикнали цял живот да мрънкат, да се оплакват за сметка на тези, които са по-търпеливи, по-земни и които не търсят постоянно състрадание и се справят сами. Може би винаги ще има такива хора, които желаят да просъществуват на гърба на другите. Но нека да се надяваме, че когато обединим усилия, доброто винаги ще побеждава злото и злонамерените действия.
  • В тази връзка как приемате злословията, защото безспорно за хората, които са на властова позиция, винаги има такива, било то от политически опоненти, било то от граждани. Когато чуете за себе си и за работата си нещо, което не отговаря на действителността, това обезсмисля ли усилията, които ежедневно полагате?
  • Може да го заболи човек, когато злословят по негов адрес единствено близки хора. Така съм устроен или така съм свикнал, калявайки си нервите, че не си позволявам да се чувствам наранен от непознати хора или такива, които познавам, но са избрали да се държат като врагове, било то на политическа или друга основа. Старая се да отминавам техните нападки и да не им обръщам внимание. За мен са важни фактите. Ненапразно и по време на предизборната кампания казвах това на моя екип и на моя щаб. Когато във фейсбук излизаха какви ли не злостни публикации и коментари, аз им казвах да не се впускат в дискусии, да не отговарят на провокации, а да публикуват само реални факти. Свършената работа се вижда. Има я документално, има я и реално. Вижда се и кой я е свършил. Не бих си приписал нещо, което е заслуга на друг. Не ми е приятно да обезценяват и това, което аз като кмет съм свършил заедно с екипа си. Понякога боли, но съм свикнал да използвам такива ситуации като база за анализ и преосмисляне, а не като нещо, което би ме отказало да продължа напред.
  • Можете ли да определите кметската власт с една дума? Какво се крие зад привилегията да бъдеш кмет?
Градоначалникът на курортния град по време на кампанията „Да изчистим България за 1 ден”
  • Преди всичко кметската власт е отговорност. Не се изравнява с някакво трудово възнаграждение, защото отговорността няма съизмеримо възнаграждение. Несъмнено тежи. Всяка една власт тежи. А най-вече тежи, когато има неблагодарност или неразбиране от страна на околните. Хубаво е, когато по-голяма част от хората оценяват и виждат какво е направено и какво трябва да се направи. Защото хората са и корективът. Много пъти съм се възползвал от идеи на един или друг човек от даден квартал по отношение на това, което трябва да се направи. Винаги се стремя да бъда близо до жителите на общината, да научавам от първо лице за проблемите, които срещат. И считам, че за да бъде работата ми още по-успешна, хората трябва да осъзнаят, че отговорността ни за развитието на общината е споделена.
  • По-лесно ли се управлява една малка община, отколкото една голяма според Вас?
  • Определено една по-малка община се управлява по-лесно, макар че отговорностите са едни и същи. Обемът на дейностите може да е по-малък, но отговорността е същата. Като орган на местното самоуправление, общинското ръководство и общинската администрация имат както много правомощия, така и много задължения. Когато започнах първия си мандат, най-много ми тежеше това, че заварих изключително ниска събираемост на местни данъци и такси – около 35%. Беше ми болно, че попаднахме в хипотезата на Закона за публичните финанси, която касае общините, неизпълнили бюджетните си задължения, и трябваше да приемем оздравителен план. В момента гоним параметри близо до 70% събираемост на местни данъци, което пак е недостатъчно. Затова казах, че с нашите съграждани имаме споделена отговорност. Плащайки си данъците, те ни дават възможност да работим за благоустрояването както на общинския град, така и на по-малките населени места. Законът не дава право на кметските наместници да разполагат със свои бюджети, но ние се стремим да осигурим средства за нуждите на всяко едно село от общината.

Определено компактността на населението и по-малкият брой жители, в сравнение с големите общини, е фактор, който допринася за по-лесно управление на хората. Аз познавам над 70% от жителите на община Сапарева баня. Това със сигурност е предимство. Когато ми сигнализират за проблем, аз знам точно къде се намира мястото, защото територията е по-малка. Знам къде какви възможности имаме за реакция. В големите общински администрации има много заместници, директори на дирекции и т.н. В по-малкото населено място винаги властта е пряка. Допирът с хората е директен.

Гелев в планината
  • Това означава ли, че когато преобладаващата част от хората познават кмета и могат да го спрат на улицата и директно да му поставят проблема, сякаш отговорността е още по-голяма?
  • Разбира се, защото срещата е лице в лице. Не е същото, като да изпратиш писмен отговор и да цитираш по кой член и по коя алинея не можеш да направиш това, за което те молят. Трябва да го направиш, гледайки в очите човека, който очаква да му разрешиш проблема. Не всички хора познават ЗУТ или други закони или наредби, за да разберат, че нормативните правила не ти позволяват едно или друго нещо. Трябва да намериш начин да го обясниш на достъпен език и несъмнено да понесеш разочарованието, когато не можеш да помогнеш.

Аз съм човек, който не се страхува да казва истината – и на гражданите, и на бизнеса, и на различните институции. Не си позволявам да вземам неправилни решения само за да бъда харесван и одобряван. Не искам да трупам популярност, заобикаляйки закона или работейки в ущърб на общината. В края на миналата година увеличихме местните данъци и такси между 10 и 16%. Като политик това сигурно ми носи негативи. Но като кмет знам, че е добро управленско решение. Знам колко е ниска такса „смет”. Знам колко високи са разходите ни по претоварване и преработка на отпадъците, защото нямаме депо и се налага да ги транспортираме до база „Филиповци”, която е на 75 км разстояние. Затова се старая да бъда добър управленец, който разпределя съвместно с Общинския съвет публичните ресурси на общината по един добър и целесъобразен начин.

  • Община Сапарева баня е туристическа община. Има невероятни природни дадености. Какво е взаимоотношението между бизнеса, най-вече този, който е зает в туризма, и общинската власт? Има ли взаимодействие и сътрудничество?
  • Разбира се, стараем се да подпомагаме бизнеса по всякакъв начин. През изминалите месеци на фирмите от туристическия бранш беше особено трудно. Стараем се да създадем благоприятни условия за развиване на туризъм, за да могат те да започнат работа с пълния си капацитет. Но бизнесът също трябва да помага на общината и държавата, плащайки коректно данъчните и осигурителните си задължения. Аз идвам от сферата на бизнеса и считам, че истинските предприемачи трябва да бъдат креативни, можещи, справящи се, успяващи да заделят достатъчно средства, за да обезпечат дейността на своята фирма поне за няколко месеца напред.
Откриването на паметника на Левски в Сапарева баня

През изтеклия мандат издадохме над 35 разрешителни за минерална вода. Постарах се да създам еднакви условия на всички фирми, особено на тези от община Сапарева баня. Разбира се, че има разходи, които ние няма как да поемем и които касаят тръбопроводи до самите обекти и съгласуванията с различни институции и дружества. Това е ангажимент на самите бизнес организации.

Що се отнася до цялостната инфраструктура, мисля, че направихме много. В края на миналия мандат ремонтирахме над 20 улици и изградихме кръговото кръстовище. В момента също започнахме ремонта на три улици с финансиране по Програмата за развитие на селските райони. По предложение на мен и на председателя на Общинския съвет започна ремонт и на един участък от 4 км от края на община Сапарева баня до началото на с. Клисура, който не беше включен в проекта за основна рехабилитация на пътя Дупница – Самоков. Тъй като колегите кметове на общините Дупница и Самоков също са заинтересовани от отстраняването на този пропуск, съвместно изготвихме искане до министър-председателя, до АПИ и МРРБ на този участък да бъде включен в проекта и това вече е факт. Същевременно разклонът за Сапарева баня по четирилентовия път беше изпълнен по начин, който счетох, че би застрашил сигурността на пътуващите, заради пътните банкети от чакъл, разпиляващ се по платното. Сигнализирах своевременно и участъкът вече е изпълнен с асфалтова настилка. Много отдавна имах идеята да направим подхода към Сапарева баня от северната страна достатъчно подходящ и приветлив, изграждайки кръгово кръстовище с градинка, с осветеност. Радвам се, че успяхме да го реализираме.

  • А освен чисто инфраструктурни проекти провеждате ли информационни и рекламни кампании, за да привлечете туристи?
  • Разбира се. През 2016 година проведохме Световно първенство по планинско бягане. Обезпечихме го с над 280 000 лв. от бюджета. В състезанието участваха представители от 39 държави от всички континенти. Чудесно се справихме в организационно отношение, показахме и гостоприемство, което спечели всички участници. Мероприятия от подобен характер допринасят много за рекламата на община Сапарева баня. Реализираме и различни по-малки инициативи за популяризиране както на природните дадености на общината, така и на качествените туристически услуги, които предлагат фирмите от бранша.
  • Допускали ли сте грешки в работата си и ако е така, те научиха ли Ви на нещо?
  • Допускал съм, няма как да е иначе. И се старая да си извличам съответните поуки. Казват, че човек, който не се учи от грешките си, е осъден да ги повтаря. Анализирам допуснатите грешки. Виждам, че понякога съм се предоверявал. Друг път не съм дооценил някоя ситуация. Всички сме земни, всички грешим. Въпросът е дали си го признаваме навреме. Казвал съм го и по време на кампании – не съм успял да отида навсякъде или да свърша всичко. Но имаме време да направим това, което сме пропуснали.
Калин Гелев на Басарбовския манастир

Иска ми се и хората да проявяват по-голямо разбиране по отношение на нашата работа. Ще Ви дам един пример. По моя инициатива взехме решение учениците в първи клас, които се запишат в нашето училище, да получат еднократна помощ от 500 лв. Имахме финансов ресурс, с който да обезпечим тази инициатива. Но в същия период трябваше да разплатим проект по програма „Трансгранично сътрудничество”. Покрихме направените по проекта разходи в размер на 240 000 лв. с очакване да бъдат верифицирани и сумата да ни бъде възстановена. При проектите по тази програма е важно и двата партньора да са изпълнили всички дейности и да са спазили всички изисквания. Оказа се, че сръбската страна не е изправна, поради което изплатените от нас суми не ни бяха възстановени. Затова финансовата помощ за първолаците не беше изплатена. Започнаха да идват недоволни родители и да изискват тези суми така, сякаш бяха техни. А в решението на Общинския съвет беше записано, че ще се изплащат само при бюджетен излишък, какъвто в онзи момент нямахме. Наистина ми беше много неприятно, че никой не се опита да разбере.

  • Очевидно работата понякога Ви носи огорчения. Кой е до Вас, когато Ви е трудно? С кого споделяте за проблемите, които срещате?
  • С колеги, с приятели, със заместник-кметовете, със секретаря, с председателя на Общинския съвет. По време на кампанията и с екипа от Политическа партия ГЕРБ. Но споделянето на проблемите не е в никакъв случай, за да се оплача и да получа съчувствие. Те са моя отговорност и аз я поемам винаги. Ако си позволя да коментирам проблемни ситуации, то е само за да получа съвет или помощ при разрешаването им. Огорченията си остават за моя сметка. Размишлявам за тях всяка вечер и си правя съответните изводи.
  • Как си почивате от напрегнатата Ви работа?
  • В планината. Обичам да ходя на Седемте рилски езера или на Паничище. Няма значение какъв е сезонът, планината винаги ми помага да се отпусна и да се отърся от ежедневното напрежение. Ненапразно, обичайки планината, първата задача, която си бяхме поставили, беше възстановяване на общинския лифт на Паничище и ремонт на рактрака. Пистата функционираше 4 години и ще продължи да функционира.
  • Кой е най-важният избор, който е направил Калин Гелев в живота си?
  • Най-важният избор – това е несъмнено решението ми да се кандидатирам за кмет на община. А и цялостната ми обществена работа – също. Отговорността е огромна. Всяка вечер си правя равносметка какво съм успял да свърша и какво не, сгрешил ли съм, обидил ли съм някого. Искам да направя така, че младите хора да остават в община Сапарева баня. Правя различни стъпки в тази насока и все се питам какво още мога да направя. Обединихме основното и средното училище. Поехме всички разходи по транспортирането на деца от малките населени места – автобуси, персонал, ремонти, доплащане за гориво. Ремонтирахме детските градини в село Овчарци и село Ресилово. В Овчарци не беше правен ремонт от 1975 година. И има резултат – и двете детски заведения вече са пълни. Създали сме добри условия както за игра и обучение, така и от гледна точка на отопление и комфорт вътре в помещенията.

Но не мога да направя неща, които са извън моята компетентност. Не мога да се срещам с родителите на завършващите основно образование и да им презентирам специалностите, в които могат да се обучават, ако изберат да останат в Сапарева баня. Това е работа на преподавателите и ръководството на училището. Необходима е активна комуникация с родителите и информационни кампании за децата. Защото с делегираните бюджети децата се превърнаха в работодатели на заетите в образованието.

Не би трябвало аз като кмет да правя проучване какви са специалностите, които могат да доведат до реална заетост на територията на общината. Има институции, които могат да направят такъв анализ и съвместно с педагозите да дадат тази информация на деца и родители. Защото има много завършващи юристи например, а бройките за хора с юридическо образование в общината са две – една в общинската администрация и една в Общинския съвет. Същевременно от 2002 година няма деца от общината, които да завършват строителен техникум и последващо такова висше образование. А отдел ТСУ е от 10 човека и дори и в момента имаме три незаети бройки.  Строителство винаги ще има, особено в такива процъфтяващи общини като нашата.

Аз поемам своята отговорност за избора, който съм направил. Надявам се и другите да го направят.

  • Как виждате бъдещето на община Сапарева баня?
  • Бъдещето го виждам все по-добро. Надявам се, че тази криза, която е в световен мащаб, ще отмине скоро. Намираме се близо до столицата, до международно летище „Враждебна” и се надявам, че природните дадености и доброто ни местоположение ще помогнат за по-голяма посещаемост от страна на туристи. Надявам се, че нашите гости ще оценят гостоприемството, което ще им предложим. На моите съграждани пожелавам да се чувстват не само стопани, но и да бъдат добри и грижовни домакини, за да очароват туристите от цяла България и цял свят. Надявам се и тези, които са напуснали Сапарева баня, да се върнат отново в родното си място. Ние сме единствената община в Кюстендилска област с кино и редовни прожекции. Стремим се културният ни календар да бъде богат на събития. Всичко, което правим, е насочено към подобряване на условията на живот и създаване на възможности за развитие на младите хора.