Законопроект на Възраждане дава шанс на общините за излизане от капана на Водната асоциация

Нов законопроект на “Възраждане”, свързан с Асоциациите по “ВиК” представиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил от партия “Възраждане”.

Законопроектът е изработен от дупничанина Методи Захаринов, след анализ на проблема с присъединяването на община Дупница към водната асоциация в Кюстендил, каза депутатът Димчо Димчев.

Методи Захаринов припомни, че Общинският съвет в Дупница през 2016 г. гласува решение за присъединяване към Асоциацията по ВиК и е станал асоцииран член.

“Според инициаторите на това решение те са били подлъгани, че ще бъде сменен каналът и водопроводът в Дупница. Когато това не се е случило, е направен опит за излизане от асоциацията”, каза Захаринов. “За да излезе сега от асоциацията общината обаче, това решение трябва да бъде подкрепено единодушно от всички асоциирани членове. В законопроекта предлагаме това да става само с решение на ОбС”, каза още Захаринов.

Според Виктор Мантарков – общински съветник на “Възраждане” в Дупница и инженер на “ВиК”, хората от дружеството в Дупница масово са заявили желание да напуснат. Той уточни, че там в момента работят 75 души, на минимални заплати. Мантарков посочи, че в момента цената на куб.м вода в Дупница е 1,37 лв. за куб. м, като тя не е актуализирана от 2011 г.

Когато Асоциацията по “ВиК” стъпи в Дупница, от 1 април цената автоматично ще се увеличи до 3,71 лв. куб. м, колкото е в момента в Кюстендил, посочи още той. Според него задълженията на дружеството около 1 милион лева са в резултат на лошото му управление през последните години. “Нашата цел е “ВиК” Дупница да си запази самостоятелността”, каза още Мантарков.

Наложеният наратив е, че излизайки от водната асоциация, то тя не може да функционира, ако в нея не влизат всички дружества от областта и тя не може да получава европейско финансиране, каза депутатът Димчо Димчев. “Другото твърдение е, че  Дупница не може да сключи договор с държавата, защото е община с под 100 хиляди души. В Чехия, Франция, Дания има такива общини с по-малко хора, които усвояват европейски средства и в същото време са самостоятелни. Има такива примери и в България – Видин има 78 хиляди души, но има асоциация, Смолян – също, с 99 318 жители”.

Според специалисти справедливата цена на водата в Дупница сега би трябвало да бъде 2,20 -2,40 лв., разказа Захаринов. Според него общината може да управлява този ресурс, така, както община Сапарева баня, която също е против присъединяването ѝ към асоциацията в Кюстендил. Той изтъкна, че там доскоро цената на водата е била 1,00 лв. и дружеството е било на печалба. В Сапарева баня в момента плащат по 1,30 лв./куб.м

В Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че водата е в приоритетите на общината. Така че двата закона в този случай са в противоречие, коментира още Методи Захаринов.

В случая ставаме свидетели на това как се изземва ролята на държавата, коментира Димчо Димчев. “Това окрупняване на асоциациите го приемаме като заплаха към националната сигурност”, посочи той. Според него ставаме свидетели на това как “ВиК” дружества се водят към фалити, а впоследствие ще се появи една компания отвън, която ще сложи ръка на водите на България срещу жълти стотинки.

“Това не можем да го позволим. Именно за това искаме да дадем свобода на общините, които смятат, че могат сами да се справят с проблемите, да имат възможност да го сторят”, посочи Димчев.