Заместник-министър Захари Христов ще инспектира АМ „Струма“

АПИ: Тунел „Железница“ не е готов

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Иво Иванов ще инспектират автомагистрала „Струма“ в района на тунел „Железница“ и свлачищата около него.

„Не са завършили асфалтовите работи, монтажът на ограничителните системи, доизграждането на електрозахранването в тунел “Железница” на АМ “Струма”.
Продължава и работата по системата SCADA за управление на тунела. Нейното изпълнение към момента е на 80%.

Работи се по системите за безопасност в тунела – аварийни ниши, табла, климатици, окабеляване, оптика, монтаж на интелигентната транспортна система”. Това съобщават от АПИ по повод публични твърдения на Института по пътна безопасност.
„Не са спирали инженерно-геоложките и хидроложки проучвателните дейности на двете свлачища на автомагистралата – при 365-ти км, което е преди тунела, пътувайки от София към Кулата, и при 369-ти км – след съоръжението.
За проучвателните дейности по укрепването на двете свлачища АПИ не е извършвала никакви плащания.

Във връзка с предстоящите дейности, свързани с преодоляване на проявилите се свлачищни процеси, се проучват варианти за пускането на движението в едно платно до края на годината. На проектантите са дадени указания да разработят такава възможност, а комисия от експерти ще оцени опасността от свлачището.
Въз основа на тяхната оценка ще се предприемат спешни действия и спазвайки нормативната уредба ще се търсят варианти за пускане на движението в участъка с временна организация за безопасност на движението с цел улесняване на трафика”, съобщават още от АПИ.