Заразените с коронавирус у нас вече са 174

Новите случаи на заразените с коронавирус в България за последното денонощие са 32, с което броят на случаите общо досега става 174, съобщи началникът на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски пред БНР – в предаването “Неделя 150”. Повечето случаи са регистрирани в София

Професор Мутафчийски посочи на редовния брифинг, че по-младите хора също се заразяват, но изкарват болестта по-леко от по-възрастните.

Нов град с болен е Пещера, с един случай. Другите нови случаи са в София.

Младите хора се заразяват – по-леко боледуват, но разнасят заразата, каза Мутафчийски. Във възрастовата група на болните от 60 – 69 години има 14 души или 10 процента; от 70- 79 години има 7 болни, при групата 80 до 89 години – три случая.

Във възрастовата група от нула до 50 години са всички останали случаи. От тях осем са с по-тежка клинична картина, а останалите са на домашна карантина. До 19 годишна възраст са седем процента от болните. В групата 20 – 29 години са 16 процента; от 30 – 39 година -15 процента; от 40 – 49 година са 29 процента и от 50 до 59 години са 16 процента. До 60 годишна възраст са 83 процента от болните, каза Мутафчийски.

При лица, които не са развили симптоматика, или скоро са били изложени на експозиция на вируса – болестта не може да се докаже и затова контактните лица е най-добре да са под карантина, каза Мутафчийски.

За предприемането на по-строги мерки не е важно само абсолютната бройка заразени, важно е да се види дали има епидемиологично огнище. Когато се ограничи движението към, и от Банско, това беше, защото се установи такова огнище. Ние обаче винаги сме готови за по-рестриктивни мерки, каза Мутафчийски. Тук те са рестриктивни, защото ограничават пътувания от град в град, не само от област в област, подчерта той. Той призова възрастните хора да пазаруват от 08:30 до 10:30 часа и да не излизат след това. Вчера обаче видяхме, че все едно имаше събор на Витоша и за ще препоръчам да се затворят подстъпите към планината, каза Мутафчийски.

Той критикува софиянци, че са излезли в събота на Витоша и коментира, че ако това продължи, щабът ще препоръча да бъдат затворани подстъпите към планината.

Професор Мутафчийски добави, че в момента се наблюдава експоненциално нарастване на броя на заболяванията в България.

Щабът не разполага с капацитет да отговаря на индивидуални въпроси за вируса, каза още професорът и посъветва хората да четат заповедите и разпорежданията.

Националният оперативен щаб ще поиска в понеделник среща със Светия Синод, за да бъде обсъдено дали при тази ситуация църквите трябва да продължат да бъдат отворени.

В световен мащаб броят на заразените надхвърля 300 000, като в Италия има около 53 000 случая, в САЩ – 26 000, Германия и Франция – по около 20 000.

На Балканите заразените в Гърция са 530, в Румъния – 467, Турция – 947./БНР