Затворен е новостроящият се манастир край Копиловци

Затворен заради липса на документи е новостроящият се манастир край с. Копиловци, община Кюстендил. Заповедта е издадена от Общината в града, но се обжалва от монашеското братство, каза игуменът на манастира йеромонах Климент, цитиран от БНР.

“Не е вярно, че нямаме документи, а строителството продължава. Ние не живеем в манастира и спазваме предписанията, ползваме за нощувки помещения до комплекса”, каза Климент. “Манастирът е запечатен заради липса на акт 16, монасите обжалват, но това не спира действието на заповедта”, коментира пък предишният игумен отец Касиан. От Общината отказаха коментар за причината за затварянето на обекта.

Повече от година манастира е обект на недоразумения. Проблемите започнаха, когато монасите прогониха игумена си отец Касиан с мотива, че той трябвало да се “пенсионира”. След “вътрешен преврат” братството избра свой нов игумен и обяви дотогавашния за отцепник. Именно Касиан пък създаде манастира върху свои наследствени земи.

Заради различията си със Светия синод, манастирът се самоиздържа, чрез земеделски труд и не получава субсидии от Синода.