Защо не пазим чисти гробищата, а ги превръщаме в нерегламентирани сметища?

Надписът, който призовава за уважение към мъртвите и близките им.
  • Изсипаха цял камион строителни отпадъци край гробището в с. Бистрица, кметът Кирил Огненски сам чисти боклука

  • Гробищният парк в с. Червен брег няма ограда и вътре постоянно влизат крави, кози и кучета

  • Зам.-кметът на община Дупница по социалните дейности Крум Милев: Ще решим проблема със загражденията в Червен брег, а Кирил Огненски ще получи необходимата техника за почистване на мястото в Бистрица

Състоянието на гробищните паркове в едно населено място е мерило за културата на местните жители и тяхното отношение към покойниците. Всеки от нас има близки, роднини и приятели, които вече не са сред живите, и на никого не е приятно вечният им дом да бъде замърсен от всевъзможни боклуци.


„Вяра” посети две от селските гробища на територията на община Дупница – тези в селата Бистрица и Червен брег. На първото място видяхме, че в самия гробищен парк боклуците не са много и си личи, че са полагани грижи за чистотата там. Намират се по някоя найлонова торбичка и пластмасова бутилка, но количеството отпадъци не е фрапиращо. Проблемът в с. Бистрица обаче е в района преди гробището. В непосредствена близост до входа се е образувало нерегламентирано сметище. Чували от цимент, изрязани плочки, счупени керемиди, стъкла и дъски са само част от строителните отпадъци, които са натрупани там.

Гробищният парк в Бистрица

„Незнайно по какъв начин малко преди гробището се е образувало нерегламентирано сметище. Изсипани са цял камион строителни отпадъци. Те бяха повече, но аз взех мерки и събрах, каквото можах, и сега боклуците са по-малко. Което не успях да махна, изсипах върху него два камиона пръст. Сега дори съм написал докладна и съм я входирал в община Дупница, за да ми се предостави камион и багер, а аз ще намеря хора, които да ми помогнат”, каза пред „Вяра” кметът на с. Бистрица.
Той неведнъж собственоръчно се е заемал да чисти след поредната поява на боклуци в района. Но кой не се е посвенил да извърши подобно нещо?

В Червен брег липсва ограда.

„Ако разберем кой го е направил, нещата щяха да са значително по-лесни. Последното изсипване на отпадъци там е отпреди около месец, в миналото отново се е случвало. Хората по селата, а и не само там, като имат отпадъци, би трябвало да ги карат на сметището. Обаче чисто човешки ви казвам, че за жалост това не се случва. Всеки търси някакъв начин да се отърве от тях, най-често в някое дере и на място, където няма да го видят. Това се прави в тъмните часове на денонощието. Изсипва боклуците и си заминава, а после грижите остават на нас.

Всякакви строителни отпадъци са изхвърлени край гробищния парк в Бистрица.

Още повече че гробището е свързано с неприятни спомени за хората. То е едно от посещаваните места в селото и се старая винаги, когато има такъв проблем, той да се парира и да се вземат най-бързи и адекватни мерки. В момента нямаме конкретни работници, които да почистват самото гробище. Имаше хора по една програма, но те приключват на 10 юни и в момента използват отпуските си. Когато имаме хора по някоя програма по заетостта, те се грижат за почистването. Когато обаче нямаме, както е в момента, искаме съдействие от община Дупница. Този боклук, който е изхвърлен на гробището в Бистрица, не са го докарали хора от Самораново или Джерман, а са си местни. Всичко си опира до манталитета. Ние сме научени до такава степен, че сами си правим боклука, а после търсим вината у другите и чакаме от тях да ни почистят”, завърши Кирил Огненски.

Табелата, която съобщава, че нарушителите се санкционират с глоби.

Жители на с. Червен брег се оплакваха от насъбрали се отпадъци в местния гробищен парк през месец март, но кметицата Силвия Тодорова реагира на сигнала бързо и изпрати хора, които да съберат боклука. Отпадъците бяха извозени с камион и мястото вече е по-чисто.
Тя бе категорична, че най-големият проблем е липсата на ограда на местните гробища. На място видяхме, че такава наистина липсва. Поставени са и табели, които призовават да не се изхвърлят боклуци и съобщават, че глобата за нарушителите е от 100 до 1000 лева. Друг надпис пък призовава да имаме уважение към мъртвите и техните близки…
Дали обаче хората изобщо се замислят, преди да хвърлят боклука си в близост до тленните останки на починалите? И докъде е стигнало обществото ни, ако вече дори не се покланяме пред паметта им…

Гробището в с. Червен брег

„Писала съм докладни за заграждането на гробищния парк. От община Дупница са идвали, но нещата са си оставали дотам. През моя мандат съм пускала такива докладни поне 4 пъти. Този проблем съществува от доста време насам. Ние нямаме бюджет. Пишем докладни и след това ни се отпускат средства от общината. Нямаме човек, който да се грижи за гробищния парк. Тук не е като в Дупница, където си имат хора, предназначени специално за това. Имаме двама работници по програма и техните договори свършват на 10 юни. Щеше да бъде друго, ако имахме човек, който специално да се грижи за гробищния ни парк. Иначе от община Дупница винаги са откликвали на молбите ми да изпратят хора да окосят мястото. Но трябва да се помисли за постоянното назначаване на работник. Положението навсякъде е едно и също. От друга страна, всеки е длъжен да почиства мястото, където са погребани неговите близки. Това е задължение на всеки един от нас и дори няма смисъл да се коментира. Аз и съпругът ми сме ходили неведнъж лично да гоним животни, които са влезли в гробищата. Занимавали са ме и в почивните дни и съм реагирала. Влизат крави и кози, които създават неприятности. Много е важно да се подчертае, че има и доста бездомни кучета, които постоянно са там. Хората ги е страх, особено тези, които всеки ден ходят там. Пускат ги на пътя към с. Крайници и те идват към гробищата. Тези кучета са с чипове, могат да бъдат хванати и да се разбере откъде идват. Не знам кой и защо ги пуска”, коментира Силвия Тодорова.

Боклуците в бистришкото гробище


От пресцентъра на община Дупница бяха категорични, че от 1 юли ще има нови програми, по които ще бъдат пренасочени хора към селата. По този начин кметовете отново ще могат да разчитат на работна ръка за почистването на гробищните паркове.
Свързахме се и със заместник-кмета по социалните дейности Крум Милев. Той увери, че от кметството винаги помагат на селските кметове и им предоставят необходимия човешки ресурс и техника.
„Знаем за проблема в село Червен брег. Още по време на първия ни мандат оградихме цялото гробище. Оградата обаче беше открадната. Силвия Тодорова наистина е подавала докладни. Когато е имало нужда от окосяване и почистване, общината веднага е пращала хора. Мисля, че ще решим проблема с ограждането и там отново ще бъде поставена ограда. Ще бъдат осигурени и камион и багер за почистването в с. Бистрица, за което е съобщил кметът Кирил Огненски”, каза Крум Милев.