За 60 бона продават Общинското предприятие за дезинфекция в Кюстендил

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Михаела Крумова – председател на ОбС-Кюстендил

Решението за приватизацията е в ръцете на ОбС, заяви Михаела Крумова

 

Срещу 60 697 лева общината в Кюстендил ще продаде след публичен търг с явно наддаване общинското си предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация” с управител Олег Цветков. Решението обаче ще взима минипарламентът под Хисарлъка, обяви шефката Михаела Крумова. Предвижда се наддаването да се проведе при стъпка от 3000 лева. Вече е готов и правният анализ и оценката.

Определена е и съответната комисия, която да стартира процедура. Неин председател е Михаела Крумова, в състава влизат още трима общински служители, както и съветникът Ангел Ангелов, който е финансист. Факт е преходно решение за откриване на процедура за приватизация. „ДДД е търговско дружество и ще бъде продавано по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол“, обясни Крумова.

Общинският съвет ще гласува наредба за условията и реда за поддържане и използване на прилежащата площ към сгради в режим на етажна собственост. Според Михаела Крумова това е една нова наредба и е било крайно наложително нейното изготвяне и внасяне за гласуване в Общинския съвет. В наредбата са посочени отговорностите относно определената прилежаща площ, която ще бъде предоставена за поддържане и използване от съответната етажна собственост. Наредбата забранява използването на прилежащата площ за осъществяване на търговска дейност на открито, поставянето на гаражи, ремонт на автомобили, поставяне на къщички за домашни любимци, складиране на предмети, вещи, строителни материали и дърва за огрев, изхвърляне на битови отпадъци и образуване на нерегламентирани сметища, монтирането на огнища, както и на неестетични и опасни от противопожарна гледна точка барбекюта. Забранява се поставянето на огради, отдаването под наем и разпореждането с определената прилежаща площ от етажните собственици. За нарушаване разпоредбите по наредбата ще се налагат глоби. „Те не са много високи – в размер от 50 лв. до 150 лв. за физически лица, а за юридически лица ще се налага имуществена санкция в размер от 200 лв. до 500 лв. Наредбата бе публикувана и на сайта на общината точно един месец, но не получихме предложения нито от граждани, нито от неправителствени организации“, заяви Михаела Крумова.