Здравните работници в Югозапада ще отбележат празника си на работа

Д-р Крум Бонев от Дупница: Бог да ни пази, защото твърде много колеги си отидоха от коварния вирус

Пожелавам на всички да стиснем зъби и да издържим на този ритъм още малко, заяви д-р Ангел Тонгов от МБАЛ-Гоце Делчев

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората. Много от тях са на предна линия в борбата с пандемията от коронавирус. 7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

„Вяра“ попита лекари от Югозапада как ще посрещнат професионалния си празник в условията на Ковид-пандемия. За втора поредна година медицинските специалисти няма да правят банкети, а ще останат на работните си места.

„Ще посрещна 7 април работейки, както всички останали колеги. В условията на пандемия сме много натоварени. Затова ще пожелая на всички здравни работници много търпение, за да могат да се справят с предизвикателствата на настоящата ситуация. Пожелавам им още много здраве и щастие. Дано в личния живот да им се случат нещата, за които мечтаят“, заяви личният лекар от Дупница д-р Лорета Николова.

Медицинският директор на дупнишката МБАЛ „Свети Иван Рилски“ д-р Крум Бонев също е категоричен, че няма как да има празненства в тази тежка ситуация. „Празника ще посрещнем на работните си места в различните отделения на двете болници в Дупница. Поради епидемиологичната обстановка и предвид голямата заетост не се плануват никакви събирания. На всички здравни работници бих пожелал много здраве и Бог да ги пази, защото твърде много наши колеги си отидоха от тази коварна болест“, допълни още д-р Бонев.

В МБАЛ-Благоевград също няма да направят изключение. „Заради ситуацията с коронавируса няма да има банкети и тържества. Ще отбележим празника си, докато работим. Дано ситуацията се подобри. Пожелавам на всички колеги много здраве и професионални успехи“, заяви директорът на благоевградското лечебно заведение д-р Огнян Митев.

Д-р Албена Рапатинска и нейните колеги от Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ в Кюстендил също няма да празнуват, както повеляваше традицията в не толкова далечното минало. Тя пожела на медицинските работници да продължат да показват духа и борбеността, с които водят битката срещу Ковид-19. „И тази година няма да се събираме. Ще се видим и ще се поздравим за празника в рамките на работното си време. Пожелавам на всички колеги да са живи и здрави, това наистина е най-важното. Пожелавам им още да са успешни и борбени, както са били досега, и да продължават да помагат на пациентите“, каза още д-р Рапатинска.

Заместник-управителят на МБАЛ „Д-р Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов призова своите колеги да стиснат зъби и да издържат на натиска, свързан с коронавирусната пандемия. „Продължава да бъде все така натоварено, положението си остава същото. Поради тази причина няма нито време, нито място, на което да празнуваме. По отделенията ще се видим с персонала, няма да ходим никъде. Пожелавам на себе си и на всички здравни работници да издържим още малко на този напрегнат ритъм и да продължим да работим. Надявам се, че хората ще проумеят, че трябва да се ваксинират и да спазват противоепидемичните мерки още по-стриктно. По този начин ще ни облекчат значително. Дано през 2022 г. вече да можем да отбележим професионалния си празник при нормални условия“, категоричен е д-р Тонгов.

Димитър ИКОНОМОВ