Зелена светлина за водния цикъл на Земен, сменят 60-годишни тръби

Димитър Сотиров

Жители на Жабляно: Понякога имаме вода по 2 часа на ден, да чакаме ли ремонт

Правителството на Бойко Борисов и Министерството на регионалното развитие дадоха старт на дългоочаквания воден цикъл на град Земен. Обновяването на водопроводната мрежа на града е стратегически и жизненоважен проект, по който общинската администрация работи от години. Кметът на Земен Димитър Сотиров определи проекта като ключова инвестиция за опазване живота и здравето на хората предвид опасните за здравето етернитови тръби, изградени в периода 1957-1960 г. „От години жителите на общината страдат от липса на вода, след като загубите по трасето са приблизително 70%.

В първата ми работна седмица след преболедуван Ковид тази новина има огромно значение за мен. Подписах споразумение за финансиране с МРРБ за Първи етап за 2020 година. Изпълнението и финансирането ще става поетапно, очакваме старт на строително-монтажните работи”, обясни Димитър Сотиров.

Жители на общината попитаха новият проект ще включва ли ремонт на водоподаването към селата в община Земен? „Проблемът не е само в града. В село Жабляно в някои дни има вода по два часа на ден, което на жителите там не ни се струва изобщо нормално и колко пъти вече се говори и дъвка тази тема. Направи се нов път от с. Лобош до Земен, а елементарни условия за препитание не се осигуряват. Обяви се воден режим всеки ден уж до 17 ч., но в най-добрия случай вода има от 8 до 11 ч. Нека се помисли и в тази насока”. От общината обаче получиха отрицателен отговор. Оттам заявиха, че за село Жабляно проектно и инженерингово нещата стоят по коренно различен начин. „Работим по проекта за селото. Все пак ние сме първата община в област Перник, която имаше абсолютно завършен и готов проект за финансиране на водния цикъл. Сега в Перник дори проектират още. Всичко е въпрос на пари и финансиране”.