Иван Дяков весели кмета Джамбaзов и хиляди съборяни в Долна баня, от Социалния патронаж раздадоха 6500 кебапчета

 

Хиляди дойдоха в Долна баня за големия събор на Спасовден.

В манастирската църква “Възнесение Господне” енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествена света литургия и водосвет.

В църковната служба взе участие и женският хор при църквата “Успение на Пресвета Богородица” с ръководител Румяна Дамянова. По традиция миряните направиха и празнично литийно шествие около храма.

Официалната част на празника и събора започна с химна на Република България, след което кметът Владимир Джамбазов приветства своите съграждани и гостите на събора, припомняйки за героичните борби на местното население преди векове, бранейки своята вяра, род и чест българска.

Празничен водосвет и благослов от трибуната отправи и ставрофорен иконом Пламен Димитров, който поръси с традиционната спасовденска светена вода домакини и гости за здраве и благополучие.

За празничното настроение на долнобанци и техните гости се погрижиха местни самодейни колективи, групи и състави, както и народният певец Николай Учкунов. На сцената се изявиха възпитаници от Детска градина “Юрий Гагарин”, Средно училище “Неофит Рилски”, пенсионерски клуб “Надежда”, Образцово народно читалище “Рила-1898”, както и гости от съседните села Радуил и Марица. По традиция за празника на Долна баня колективът на кухнята при Домашния социален патронаж приготви и раздаде на долнобанци 6500 кебапчета, хляб и безалкохолни напитки за вкусния им обяд.

Вечерта от подножието на Рила празничното веселие се пренесе на централния площад “Възраждане” в града, където за традиционните многокатови спасовденски хора се погрижи със своите песни известният Иван Дяков.

Празникът на Долна баня по традиция ще завърши с красива тържествена заря в рилското небе.