Иван Кокалов: Искаме минимум 600 млн. лв. повече за бюджета на НЗОК

  • Неделчо Тотев: За да дадем едни пари, те трябва да влязат в лечебните заведения

 

 

„Искаме минимум 600 млн. лв. повече за бюджета на Касата, за да можем да актуализираме цените и на другите пътеки. Искаме в алгоритъма да се знае каква част от тези средства отиват за доктори, за медицински сестри, за целия персонал, за да няма напрежение“. Това заяви пред БНР Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

„Парите се увеличават, но начинът, по който те се разпределят, защото

здравеопазването не е 100% на бюджет, няма как да стигнат директно в заплатите. Средствата са за извършена дейност и болниците получават тези пари от Касата за извършена дейност и после се разпределят между персонала. Първо трябва да видим по какъв начин постъпват средствата“, посочи Кокалов в предаването „12+3“.

 

Какво предлагат?

 

Ние предлагаме да могат общинските съвети да гласуват също средства за финансиране на заплащането, посочи той. КНСБ настоява още правилата за образуване на работната заплата да бъдат задължителни, а не препоръчителни:

„Затова смятаме с работодателите да се договорим те да станат част от Колективния трудов договор и министърът на труда да го разпространи за всички. Крайно време е да има някакъв ред в това здравеопазване и разпределението на средствата да не става по шуробаджанашки начин, на близки и познати, а да отиват за всички. Работата в здравеопазването е екипна и всички трябва да получават достойно възнаграждение“.

 

Договореното като стартова заплата да се изпълни

 

Искаме това, което е договорено като стартова заплата, да се изпълни и в зависимост от натоварването на медицинските специалисти тя да расте, каза Иван Кокалов. Договореното в КТД за университетските болници е стартова заплата от 950 лв., а за общинските и областните болници е 900 лв., посочи той.

 

Няма как да стигнем това ниво

 

Няма как да стигнем това ниво и затова бях против, когато се подписваше КТД, подчерта от своя страна Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници.

„За да дадем едни пари, те трябва да влязат в лечебните заведения. Ако работим ръка за ръка със синдикатите, трябва да насочим усилията точно това да бъде осигурено, а тогава трябва да изискват от нас да ги дадем”, обясни той./БНР