Иван Хаджийски, Явор Тодоров и Любка Йовкова са будители на годината в Дупница

Краеведът Иван Хаджийски, Явор Тодоров и Любка Йовкова – преподавател по физика и математика в ОУ „Неофит Рилски“, получиха приза „Будител на година“ в кабинета на кмета инж. Методи Чимев. Заради епидемиологичната обстановка церемонията беше кратка, без гости и програма. Иван Хаджийски получава признанието заради дългогодишния си труд за съхраняване на историята на града, като само преди няколко седмици той представи последния си голям труд, проследяващ историята на кметовете на Дупница след османското робство.

Явор Тодоров също работи в посока съхраняване на историческата памет. Съставител е на множество албуми, показващи стара Дупница, както и на книги, събрали неговата изследователска дейност за историята на града и региона. Само през последната година той издаде две книги с историческа важност за Дупница, а сега подари на инж. Чимев и излязлата само преди 48 часа от печат книга “Хроника на дупнишките евреи”.

Любка Йовкова е дългогодишен преподавател, която макар да е в пенсионна възраст, продължава да преподава със същата любов и внимание към децата. Тя е с 42 години стаж като преподавател.

“Вие сте хората, които ни напомняте на нас и най-вече за поколенията след нас кои сме, какви трябва да бъдем и каква е историята на Дупница. Личности като вас оставят своя почерк за бъдните поколения. За мен е гордост да бъдете днес при мен и да имам тази възможност да уважим неуморния ви труд и себераздаване към децата, които г-жа Йовкова възпитава през тези всички години, и историята на Дупница, която съхранявате г-н Хаджийски и г-н Тодоров”, заяви инж. Чимев.

Градоначалникът е останал приятно изненадан от архивния документ, представен му от краеведа изследовател Иван Хаджийски от 14 юни 1903 г. В този непубликуван досега архивен документ се указва при каква програма на 15 юни в черквата „Св. Георги“ ще бъде почетена паметта на Гоце Делчев и дупничаните Никола Лазаров, Кръстьо Атанасов (бивш телеграфист), Юрдан Витошански и Георги Д. Тасиин.

Изтъкнатият дупнишки краевед изследовател и народен будител гл. ас. Иван Хаджийски получава за втори път приза „Будител на годината“ – на 1 ноември 2012 г. и за втори път в навечерието на празника през 2020 г. От 19 октомври 2014 г. той е удостоен с високото звание „Почетен гражданин на гр. Дупница“. В навечерието на 1 ноември 2020 г. Иван Хаджийски е получил свидетелства за дарение от регионалните библиотеки в гр. Велико Търново и Пловдив. На тях той е подарил 18-ата си книга и 14-а научна монография „Кметовете на Дупница (1878-2020 г.)“. Той е много признателен на Централната читалищна библиотека при НЧ „Зора 1858“ в гр. Дупница за оригиналния акт за дарение на последната си книга.

На 1 ноември 2020 г. Иван Хаджийски е получил над 20 поздравления, между които от инж. Борис Миланов, инж. Олег Шереметиев, Борислав Дичев (историк-изследовател), краеведа на Перник Георги Радославов и др. В навечерието на празника проф. д-р на и.н. Трендафил Митев в книжка първа на списание „Македонски преглед“ от 2020 г. определя нашия именит съгражданин като „Уникален феномен на българското краезнание“. Всички тези признания за народния будител Иван Хаджийски сгряват неговото сърце и му вдъхват кураж и сили за нови творчески успехи. Той е дълбоко признателен на своята съпруга и другар в живота д-р Юлия Димитрова Тевекелийска, която е не само негов лечител, но и спонсор на научните му изследвания и публикации.