Избират нов председател на ОбС Кюстендил, съветниците гласуват финансова помощ на Зографската Света обител

28 са докладните, които са включени в дневния ред на 20- то заседание на Общински съвет- Кюстендил. То ще се проведе на 29 април /четвъртък/ от 14:00 ч. в Голямата залата на Читалище „Братство 1869”, информира зам.- председателя Чавдар Ненов.

Още в самото начало на сесията, местния парламент ще трябва да избере нов председател. Причината е, че досегашния председател на Общинския съвет Михаела Крумова вече е депутат и местните парламентаристи, трябва да изберат нейн заместник. Дневният ред предвижда още и гласуване промяна и определяне на ръководния членския състав на Постоянните комисии в ОбС-Кюстендил, както и промяна и определяне на ръководния членския състав, на Постоянната комисия за установяване на конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Предстои избор на представител на ОбС в Областния съвет за развитите на област Кюстендил, както и определяне на представител на ОбС в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Съветниците ще разгледат предложение относно въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишни деца в детските градини на територията на община Кюстендил от 2021/2022 учебна година. Ще бъде приета Наредба за отглеждане на селскостопански животни и птици на територията на Община Кюстендил. Ще се приеме и Общинска програма за закрила на детето на Община Кюстендил за 2021г. с неразделна част от нея Общинска програма на мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Съветниците ще гласуват създаване на Съвет по въпросите на социалните услуги, както и процедура по избор на оператор на Инсталации за предварително третиране на смесени битови отпадъци и за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и за осъществяване на дейностите по събиране и транспортиране на зелени и биоразградими отпадъци.

В дневния ред на сесията е включена докладна, с вносител кметът Петър Паунова относно предоставяне на финансова помощ на Зографската Света обител.

Краси Ценкова