Извънредните избори за 46-о НС: ГЕРБ-СДС и ИТН в люта  битка за първото място, шест партии влизат в парламента

  • Ще треперим до последно, прогнозират от ”Галъп”

  • Нарушенията са сравнително малко и няма да окажат сериозен ефект върху изборния резултат, смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов

 

ГЕРБ-СДС и ИТН са в оспорвана битка за първото място на извънредните избори за 46-о Народно събрание. Според Галъп и Алфа Рисърч Има такъв народ води със стотни пред ГЕРБ-СДС. Към 21,00 ч социологическа агенция „Тренд” даваше преднина на коалиция ГЕРБ-СДС с резултат 23,5%, следвана от ИТН с 23,1 процента.

Трета сила е БСП, като резултатите й са много близки до тези на „Демократична България”.

Шест са партиите, които влизат в парламента, останалите две са ДПС и “Изправи се, мутри вън!”. Патриотичното обединение между ВМРО, НФСБ и „Воля” остава под чертата. Това показват данните от екзитполовете на четирите по-големи социологически агенции, оповестени минути след 20 ч., когато бе сложен официален край на изборния ден. Данните са динамични и се променят непрекъснато в рамките на изборната нощ.

Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан” коментира: „Ще треперим до последно кой е първи и кой втори”. Той уточни, че е важен вотът от чужбина, защото той може да наклони резултатите.

ИТН води „с едни гърди“ пред ГЕРБ-СДС, сочат данни от екзитпол на агенция „Галъп“. Ето какво е разпределението според агенцията:

„Има такъв народ“- 23,2%;

ГЕРБ-СДС – 23%;

БСП – 14,3%;

„Демократична България“ – 13,4%

ДПС – 11,5%

„Изправи се! Мутри вън!“ – 5,1%

Под бариерата остават „Възраждане“ с 3%, „Българските патриоти“ с 2,9%, „Българско лято“ с 2,3%.

Шест партии и коалиции ще влязат в парламента, сочат резултатите и от екзитпола на социологическата агенция „Алфа рисърч”, публикувани в края на изборния ден. При 70 % от паралелното преброяване на екзитпола най-много гласове печели ИТН – 24 %. На второ място е ГЕРБ-СДС с 23,5 %.

Трета и четвърта политическа сила според „Алфа рисърч” ще бъдат БСП – 13,3 % и „Демократична България“ с 12,7 % от гласовете. Допитването на агенцията показва, че ДПС ще бъде пета сила в парламента с 11,17%. Шеста ще бъде „Изправи се! Мутри, вън!“ с 5 %.

Коалиция „Българските патриоти” (ВМРО, НФСБ и „Воля”) няма да влезе в парламента, сочи екзитполът на „Алфа рисърч”. Формацията събира 3,3% от гласовете.

Получените от Централната избирателна комисия (ЦИК) жалби и сигнали за нарушения се отнасят предимно за несъществени случаи, съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов.

„Нарушенията на тези избори са сравнително малко и няма такива, които могат да окажат сериозен ефект върху изборния резултат, поне от регистрираните досега“, е цитиран да казва Томов.

„След като се обработят данните, ще видим дали в случаите с рисковите секции, където има контролиран или купен вот, този път ще има натрупване на такъв вот. Очакванията ми обаче са той да бъде значително по-малък, отколкото на предишните избори“, добави говорителят на ЦИК.

От началото на предизборната кампания до 19 часа на 11 юли в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщи БТА.

Спрямо данните към същия час на предишните избори за парламент на 4 април има увеличение от 65,1% на регистрираните сигнали. Съставени са 10 038 предупредителни протокола, като увеличението е над пет пъти спрямо изборите на 4 април.

За сравнение изборните резултати от парламентарните избори на 4 април определиха като първа политическа сила коалицията ГЕРБ-СДС със 75 мандата, или 26,18%. Веднага след тях тогава се наредиха от партията на Слави Трифонов – “Има такъв народ” със 17,66%. Този резултат им отреди 51 мандата. „БСП за България” успяха да вкарат в 45-ото Народно събрание 43-ма депутати с резултат от 15,01%. На 4 април ДПС постигна резултат от 10,51%, което им осигури 30 места в Народното събрание. „Демократична България – Обединение” успя да  спечели доверие от 9,45%, или това бяха 27 депутати. Последни останаха “Изправи се! Мутри вън” с едва 14 мандата, или резултат от 4,72%.

Избирателната активност тогава е била 50,61%.