Изготвят аптечна карта за област Кюстендил

Институциите в Кюстендил започват работа по изготвяне на областна аптечна карта. Във вторник бе свикано заседание от областния управител инж. Александър Пандурски, в което се включиха представители на деветте общини, РЗИ, РЗОК, Регионална фармацевтична колегия, Регионална колегия на българска асоциация на помощник-фармацевтите и Българска асоциация за закрила на пациентите.

 

Целта е да се проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти. Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Към областната аптечна карта трябва да бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти.