Иновативни постановки и фокус към децата в новия творчески сезон на благоевградския театър

Благоевградският театър „Никола Вапцаров“ открива новия творчески сезон на 17 септември с постановката „Послепис“, която ще се играе на открита сцена на Летния театър в Благоевград. Въпреки епидемичната обстановка зрителите ще могат да посещават представления и на закрито, но при спазване на противоепидемичните мерки като дистанция и носене на маски. Заетостта на местата ще бъде до 50%. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на ръководството на театъра. „Въпреки епидемичната обстановка много важно е зрителите да знаят, че театърът продължава да работи и е безопасно да го посещават, така че да могат да се насладят на това, което сме им подготвили. Вече се репетира ново заглавие, засега ще издам само, че Стайко Мурждев ще бъде режисьор и се очаква да бъде един много впечатляващ спектакъл“, коментира директорът на театъра Маргарита Мачева. През изминалия театрален сезон благоевградската трупа може да се похвали с участието си в множество фестивали и гостувания в други градове. Това са големи постижения с оглед на сложната епидемична обстановка през миналата година.

„Извън основната дейност благоевградският театър успешно участва в кампанията на Сдружение „Обществен възход“, благодарение на която са събрани средства. Част от тях ще бъдат използвани и за началото на новата учебна година ще бъдат закупени билети за театрални постановки, които ще бъдат подарени на първокласниците“, съобщи Севар Иванов, заместник-директор по административните въпроси.

Детското съдържание на театралните постановки е една от основните цели на ръководството на благоевградския театър през новия творчески сезон, защото така може да се задържи вниманието на децата към театъра и да се формира отношение към него. В тази посока е и спечелен проект към Фонд „Култура“ на община Благоевград за детски спектакъл, който да се играе в по-малките населени места.

„Вече спечеленото доверие на възрастната аудитория е основание да бъде спечелено доверието и на детската аудитория. Поради тази причина фокусът тази година е насочен към децата. Затова се работи усилено и по новата театрална постановка за деца „Пепеляшка“, съобщи още директорът на театъра Маргарита Мачева, която е и режисьор на спектакъла.

На пресконференцията бе отчетено още, че за първи път, откакто е въведен методът за делегираните бюджети, благоевградският театър няма финансови задължения. Не се очакват и нови попълнение в театралната трупа, защото засега това не е необходимо./БНР