И новото водохващане не избави Клисура от проблемите с водата, Георги Илиев: Половината село страда заради ниско налягане

Докога ще продължава 25-годишната мъка, вдигнаха ръце хората от самоковското село

23-06-01Проблемите с водата в самоковското село Клисура продължават, оплакаха се жители в редакцията на в. „Вяра”. Кметската управа обеща преди Коледа, че хората ще пият чиста вода след 25 г. неволи и мътилка от чешмите. Новото водохващане в Клисура наистина бе пуснато в действие, но впоследствие се оказа, че не всички жители на селото имат вода. Хората споделиха, че половината Клисура вече се радва на достатъчна и чиста питейна вода, но другата половина страда поради ниско налягане, недостиг и пр. Потърпевши са живеещите около центъра, от дясната страна на основната улица, водеща към черквата, и др.

Местният жител Георги Илиев изрази пред „Вяра“ недоволството си: „Вярно е, че има нова чиста вода, но не за всички”, категоричен бе той. По-късно и други жители на Клисура потвърдиха същото. Изказани бяха предположения, че има някакви технически пречки за безводието.

„В къщите около центъра са с изключително слабо налягане. Никой не може да ни обясни защо нямаме вода. Едни казват имат вода, други нямат, трети казват резервоарът е празен. Последно, когато хора от селото са ходили заедно с ВиК служители, ми  заявиха, че в резервоара вода няма. Елате в селото и питайте хората дали имаме вода. С проблема са запознати както кметът на Клисура Елена Симонова, така кметът на Самоков Владимир Георгиев и ръководството на ВиК” – споделят жителите.

Миналата година община Самоков нае фирма „Аква тера Консулт“, която да извърши проучвания и сондаж, чрез който да се направи ново водохващане в село Клисура. Бяха изготвени проекти, на база на които фирмата извърши проучвания на територията и за наличието на подпочвени води. Направен бе сондаж, който имал и висок дебит. Общината отпусна близо 50 хил. лв. за изграждане на сондажен тръбен кладенец в село Клисура. Закупени бяха помпата и тръбите и е изградено свързването на сондажа с резервоара, поставена е помпа и са изградени присъединяващите връзки към водопровода на селото. По предварителни изчисления дебитът е бил достатъчен да задоволи потребностите на селото. Така до ден днешен в село Клисура не потече качествена питейна вода от чешмите на хората. Те отново очакват да се направи проверка от специалисти, които да изяснят причините за недостига на вода в част от селото.