Каква е разликата в изработката на различните дървета за хилки за тенис на маса?

От какви материали е направено едно дърво за тенис на маса е от огромно значение за неговите характеристики и като цяло за поведението на хилката по отношение на скорост, контрол и въртене на топката. Масово и често срещано мнение сред любителите на тениса на маса е, че дървото за тенис на маса има минорно или дори няма никакво значение, а характеристиките се определят от гумите. Прочете тази статия до края, за да разберете колко важно всъщност е дървото за тенис на маса.

Защо изработката и вида дърво са важни?

Бурната еволюция на спорта тенис на маса е в основата на изграждане на цяла научна ниша свързана с производството на дървета за тенис на маса. Те се делят по най-различни принципи : брой слоеве, еластичност, съотношение между скорост и контрол над топката. Зад цялата тази наша стоят множество наблюдения и експерименти. Не рядко специалистите сравняват производството на едно дърво за тенис на маса с производството на музикален инструмент. Защото освен всичко друго дървото за тенис на маса трябва да носи и свой дух, който съответно да кореспондира на философията на игра на този, който го използва.

По отношения на вида дървен фурнир, който се използва – той също е от голямо значение. Има дървета с по-висока или по-ниска плътност, има дървета, които притежават еластичност. Комбинацията помежду им също има капитално отношение към параметрите, които придобива едно дърво. Никак не е случайно, че има дървета, които имат по-специфично отношение към топката за тенис на маса и това е доказан научен факт. Такъв пример е фурнирът от Хиноки. Това иглолистно дърво с произход Югоизточна Азия е известно преди всичко, че се използва за производството на подноси за чаени церемонии и цените му достигат до небесата в зависимост от качеството. Фурнирът от Хиноки традиционно е смятан за един най-подходящите за външен слой на дърво за тениса на маса, именно заради неподражаемото чувство към топката което предлага.

Видове дървета за хилки за тенис на маса 

Както отбелязахме дотук дървото за тенис на маса носи и духът на играта и може да бъде уникално, красиво и ювелирно, освен функционално. Ето защо често пъти хората колекционират редки и бутикови дървета.

Все пак, за да можем да създадем някаква представа у читателя на този материал ще набележим основните видове дървета с уговорката, че те могат да бъдат доста условни в някои частни случаи.

Офанзивни дървета

Офанзивните или нападателни дървета са тези, които са предвидени за нападателна игра. Това са дървета, които с твърди и имат повече скорост и отскокливост отколкото контрол.

Дефанзивни дървета

Защитните или дефанзивни дървета обратно пък са направени от по-меки фурнири и притежават повече контрол.

Олраунд дърво

Дървета предназначени за олраунд стил на игра или комплексните дървета са тези, които имат баланс или равновесия между скорост и контрол.

Дървото според брой слоеве  

1 слой дърво

Еднослойните дървета са истинска рядкост в съвременния тенис на маса. Такива дървета се срещат основно при Японски хват.

3 слоя дърво

Трислойните дървета все още се срещат, но те също принадлежат на миналото. Такива дървета са са относителна рядкост.

5 слоя дърво

Петслойната чисто дървета структура на дърво е може би най-често срещата конструкция в съвременния тенис на маса. Такива дървета могат да бъдат както бързи, така и бавни в зависимост от комбинацията от фурнирите, които се използват. Тези дървета често притежават добра еластичност.

7 слоя дърво

Седемслойните дървета също са много разпространени. Това са в най-честия случай дървета, предназначени за нападателен стил на игра. Тези дървета притежават добра скорост и са по-скоро лишени от еластичност.

Дървета с композитни материали (карбон и карбонопроизводни)

На края на този материал е важно да отбележим, че освен дървета за тенис на маса съставени от чисто дърво, има и такива, които са комбинация от карбон или карбонопроизводин материали и дърво. Такива дървета се наричат композитни и съставляват голяма част от модерните дървета за тенис на маса. Тези дървета се отличават с директност и по-висока скорост.  Разбира се композитните дървета за тенис на маса заслужават отделен материал, в който да бъдат разгледани в най-общи детайли.