Капланов се оплака: Болен съм и не ми обръщат внимание

  • Адвокатите му ще обжалват мярката за неотклонение „задържане под стража“

Районният съд остави в ареста Васил Капланов-Каплата, който е там заради обвинение за закана за убийство срещу председателя на мотоклуб Димитър Недев в Дупница. Според показанията на Недев в телефонен разговор Капланов го е заплашил, че ще остави децата му сираци. Потърпевшият посочва, че причината за заплахата са коментари по случая „Янек Миланов“ в социалните мрежи.

Съдия Иван Димитров

Съдия Иван Димитров уважи поисканата от прокуратурата мярка за неотклонение „задържане под стража“. Капланов бе отведен отново в ареста с аргумента, че има предпоставки за вземане на най-тежката мярка. Предпоставките са: повдигнато е обвинение за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“; налице е обосновано предположение относно авторството на деянието, както и че има реална опасност обвиняемият да извърши престъпление предвид факта, че срещу него се водят още две досъдебни производства. Едното „висящо дело”, както се изрази прокурор Анета Стоева, е от 2014 г. за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. „Капланов е привлечен тогава като обвиняем, но производството е прекратено. Сега се изискаха всички дела, по които той е бил обвиняем, да бъдат прегледани наново, направен е нов прочит от горестоящите институции и е отменено прекратяването. Другото е за патроните и сега това е третото”, обясни Анета Стоева.

Прокурор Анета Стоева

Според обвинението на 31 август тази година, около 20,00 ч. в гр. Дупница, при кореспонденция Васил Капланов се е заканил на Димитър Недев с престъпление против неговата личност – с убийство, с думите „Децата ти ще останат сираци“, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. За престъплението по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, за което е обвиняем Капланов, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Заканата е свързана с постове на Недев във фейсбук групата „Къде е Янек”, създадена след изчезването на Янек Миланов.

Капланов отрича да се е заканвал на Недев. Определи неговите твърдения като постановка и лъжа. Обвиняемият и защитата му –адвокатите Емил Велинов от Кюстендил и дупничанинът Ивайло Алексиев, също заявиха, че деянието не е извършено. И адвокатите, и обвиняемият направиха всичко възможно да убедят съда да пусне Каплата. Посочено бе, че той не е осъждан.

Емил Велинов

Представени са куп документи, касаещи Капланов и семейството му, с цел да се докаже, че не е извършил престъплението, няма причина да остане в ареста и опасност да извърши друго престъпление. Сред тях са студентска книжка на големия син на Капланов – Никола, който учи право, трудов договор и две характеристики на обвиняемия – от работодател и домоуправител, който го познава, 4 епикризи и 2 амбулаторни листа за здравословното състояние на родителите на Васил Капланов, за които се грижел той. По настояване на обвиняемия Капланов и двамата му защитници в съда бе разпитан и свидетел. Това е д-р Евгени Михайлов – лекуващ стоматолог на обвиняемия. Той обясни, че Капланов е с напреднала форма на пародонтоза, напреднала атрофия на челюстните кости и при всяко по-засилено натоварване на дъвкателния апарат атрофният процес се засилва. Зъболекарят каза, че пациентът му има нужда от специализирана лечебна процедура, част от която изваждане на зъби, и го е насочил за помощ към челюстен хирург в „Пирогов”, Медицинска академия или Окръжна болница, което не би могло да се осъществи, ако е арестуван.

Ивайло Алексиев

Искането е допустимо, но неоснователно. Няма доказателства за отправена закана, правят се предположения. Гл. прокурор обеща да разкрият отвличането на Янек Миланов и това дело е провокация към другото дело, каза Емил Велинов. Думите не са произнесени. Това е голословно твърдение от уж пострадалия. В обвинението има неустановяване на факти, допълни защитникът. Емил Велинов посочи, че целта е Капланов да бъде свързан с воденото срещу неизвестен извършител дело за отвличане на Янек Миланов. Според адвоката обвинението целенасочено изтъква това, че клиентът му е бивш гард на осъдените и избягали от страната Пламен Галев и Ангел Христов, въпреки че делото няма нищо общо с т.нар. Братя Галеви.

Велинов посочи още, че Васил Капланов активно съдейства на разследващите по случая „Янек Миланов“, а претърсването в района на Крайници се извършва именно на база твърдения на Каплата. Най-големият интерес от разкриването на случая „Янек“ има Васил Капланов и ние като негови защитници, подчерта Велинов.

Ивайло Алексиев допълни, че клиентът му и Димитър Недев се познават от 20 г. и са били приятели. Посочи, че дори и физически Капланов не би могъл да е заплаха за Недев, когото определи като „двоен” на клиента си. Димитър Недев по никакъв начин не би могъл да бъде уплашен от Васил Капланов, каза още Алексиев. Защитникът нарече абсурдно твърдението, че Недев се е почувствал застрашен и заради това прекъснал почивката си на Слънчев бряг, за да дойде в полицията в Дупница и да подаде жалба, в резултат на която Каплата бе арестуван.

Капланов заяви, че Недев е подучен и лъже, за да го свържат с делото за Янек. Задържаният се оплака, че в ареста е имал силни болки заради проблема със зъбите, но му е отказан зъболекар.

Димитър Недев лъже умишлено прокуратурата – уважавана от мен институция, винаги безпрекословно съм се съобразявал с нея”, каза арестуваният. Освен това отбеляза, че лъжата може да се докаже, ако съдът изиска запис на краткия телефонен разговор, който е провел с Недев.

Обвиняемият допълни, че това може да се докаже, ако съдът изиска запис на 50-секундния телефонен разговор, който е провел с Недев. Според Капланов телефонът му се подслушва от полицията, с което той е наясно и което по негово мнение е напълно нормално и истината може да се установи със СРС.

Капланов каза също, че се отвращава от това, което чете за себе си в социалните мрежи, затова си изключил фейсбук. Изправеният пред съда подчерта, че единствено той изхранва семейството си, тъй като покрай случващото се бившата му съпруга Петя Кавалджийска била принудена да напусне работа по взаимно съгласие. Не мога да изпратя малкия си син Антонио на училище на 15 септември и да помагам на другия, който е студент. Не мога да се грижа за родителите си. Аз съм тормозен. Не ми причинявайте този ужас. Моля мярката да бъде смекчена, обърна се към съдията Капланов. Той твърди още, че на тормоз е подложено цялото му семейство. По думите му, докато била в ареста, на бившата му съпруга Петя е забранявано да пие вода и нарече това инквизиция.

Обвиняемият и защитниците му са убедени, че в момента цялата държавна машина мачка Капланов, за да се стигне до повдигане на обвинение за изчезването на Янек, и в близките дни ще се появят още дела срещу Каплата. Смекчете мярката, моля да не уважите искането на прокуратурата, обърна се Капланов към съдия Димитров. Адвокатите Велинов и Алексиев поискаха да не се взима никаква мярка или в краен случай „подписка”. Те ще се възползват от правото да обжалват съдебното решение.