Килим от теменужки изтъкаха кандидатките за „Кюстендилска пролет“

Хиляди стръкове ще направят града още по-цветен

Участничките в тазгодишното издание на конкурса “Девойка Кюстендилска пролет“ се включиха в засаждането на хиляди разноцветни теменужки. Началото на инициативата за зацветяването на града стартира от паметника на Димитър Пешев на площад “Велбъжд“.
Кандидатките за новата девойка “Кюстендилска пролет“ засадиха с теменужки пространството около паметния знак, издигнат в чест на един от спасителите на българските евреи.
В инициативата се включиха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и неговият заместник Кристиян Иванчов, както и представители на отдел “Култура и духовно развитие“, съобщи Focus.

Снимки: Кюстендилска пролет/Facebook

“Акцията е част от подготовката за “Кюстендилска пролет“. В тази акция се включват и самите девойки и аз съм им благодарен. Самите теменужки са дарени от кюстендилски бизнесмени. Целта е да зацветим по-голяма част от градинките в Кюстендил“, каза кметът Атанасов.
Теменужките бяха определени за засаждане за кръговото кръстовище на “Капията“, кръговото кръстовище при улица “Овощарска“, пред сградата на Общината, както и на “Женския мост“. Вече е зацветена градинката при “Чифте баня“. Теменужките ще останат през цялата пролет, а след това ще бъдат заменени с други цветя, които ще са по-устойчиви на летните температури.


“Благодаря, че кюстендилският бизнес се включи активно в кампанията. Благодаря на девойките. Това показва, че те са не само умни и красиви, но и работливи“, коментира още градоначалникът.
Инж. Огнян Атанасов припомни, че на 20 март ще се състои изборът на новата девойка “Кюстендилска пролет“. Той покани всички да присъстват на избора, както и на следващия ден – 21 март. Тогава е официалният празник на Кюстендил. Тогава ще се възроди и шествието на лесопарк “Хисарлъка“. Празничните инициативи ще продължат до неделя, включително. Предвидени са много концерти, детски работилници и спортни инициативи.